Εκατό χρόνια συμπληρώνονται το 2022 από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη το υπουργείο Πολιτισμού «έχει ήδη ξεκινήσει να καταρτίζει ένα πρόγραμμα μνήμης».
Όπως εξήγησε, μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων υπάρχει ειδική πρόσκληση για τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων που θα έχουν στο επίκεντρο την άφιξη και την ενσωμάτωση στην Ελλάδα των Μικρασιατών.
«Έχουν κατατεθεί 57 προτάσεις, κυρίως από φορείς που συνδέονται ιστορικά με τον προσφυγικό ελληνισμό. Αντίστοιχες προσκλήσεις με ανάλογες θεματικές έχουν προγραμματιστεί για το 2022», πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Άρεως, «μία ακόμη ιστορική μαρτυρία της δραστηριότητας των Μικρασιατών προσφύγων στην Αθήνα». Οι αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου, οι φορητές εικόνες – κειμήλια, αλλά και το ίδιο κέλυφος του ναού, αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι σωστικές εργασίες.
«Το 1922 μάς καλεί σε αναστοχασμό και ομοψυχία, την οποία απαιτεί και η εποχή μας», τόνισε η υπουργός.
Εκδηλώσεις από το Ίδρυμα της Βουλής
Ο προγραμματισμός του επόμενου έτους βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη της 20ής συνεδρίασης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Με πρόταση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, η οποία πήρε το πράσινο φως, το 2022 θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: «1922-2022. Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού».
Ταυτόχρονα, στη Βουλή έχουν ήδη κατατεθεί αναφορές από βουλευτές που ζητούν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου και να χαρακτηριστεί το επόμενο έτος ως Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού.