Με… κόκκινο έχει βαφτεί ο χάρτης της Ελλάδας, καθώς πλέον οι περιοχές της χώρας είναι χωρισμένες σε αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου.
Σε μια προσπάθεια να «ανακουφιστούν» τα νοσοκομεία της Αττικής, χθες ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που ουσιαστικά αποτελεί το «ακραίο σενάριο», όπως είπε, που εξέτασε το υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, με στόχο να μην «καεί» το κυβερνητικό σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα από τις 16 Μαρτίου και μετά, αλλά και προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επιπλέον περιορισμούς στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση και στους χώρους εργασίας που αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες εξάπλωσης του κορονοϊού.
Τα νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα, με εξαίρεση την περιφέρεια Λάρισας, όπου λόγω του σεισμού θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο.
Ο χρονικός ορίζοντας που ανακοινώθηκε είναι μέχρι και την Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή στις 16 του μήνα.
Τι αλλάζει στους κωδικούς κίνησης
Προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις, η κυβέρνηση έβαλε «κόφτη» στη χρήση των κωδικών 2 (μετάβαση σε κατάστημα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης) και 3 (μετάβαση σε τράπεζες).
Πλέον, θα υπάρχει όριο 2 χλμ από την κατοικία ή εντός του οικείου δήμου.
Σε ό,τι αφορά τον κωδικό 6 (ατομική άθληση ή κίνηση με ζώο), η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και δεν θα επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλη περιοχή.
Για τον κωδικό 4 (παροχή βοήθειας ή συνοδεία ανηλίκων σε σχολείο) σε περίπτωση ελέγχου θα ζητούνται περισσότερες πληροφορίες.
Νέο ωράριο μετακίνησης
Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής:
- στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ
- στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
Εξαιρούνται η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί. Για τα σαββατοκύριακα δόθηκε… παράταση μίας ώρας, με την απαγόρευση να ξεκινά από τις 7 το απόγευμα.
Ποιες περιοχές μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο»
Εν τω μεταξύ, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας κατατάσσεται η Αττική, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες:
Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο).
Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).
«Λουκέτο» ξανά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό
Βάσει των όσων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, θα συνεχιστούν μόνο τα πρωταθλήματα της Super League, Super League 2, Basket League (Α1 Μπάσκετ) και Volley League (βόλεϊ Ανδρών).
Με λίγα λόγια, όλα τα άλλα πρωταθλήματα που είχαν ξεκινήσει ή επρόκειτο να ξαναρχίσουν μπαίνουν και πάλι στον πάγο.
Συγκεκριμένα, αναβάλλεται η επανέναρξη του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών η οποία ήταν προγραμματισμένη με πλήρη αγωνιστική για την Κυριακή.