Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνι.
Ο επικριτής του Κρεμλίνου παραμένει στη φυλακή αφότου γύρισε στη Ρωσία μετά από μια μακρά περίοδο νοσηλείας στη Γερμανία. Η Μόσχα κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δηλητηρίασης.
Η «μαύρη λίστα» των Βρυξελλών περιλαμβάνει τέσσερις Ρώσους που θεωρούνται υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόκειται για τους: Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ίγκορ Κρασνόφ, γενικό εισαγγελέα, Βίκτορ Ζόλοτοφ, διοικητή της Εθνικής Φρουράς, και Αλεξάντρ Καλάσνικοφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στο πλαίσιο του νέου παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θεσπίστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020.
Και οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι η Ρωσία επιχείρησε να δολοφονήσει τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Επίσης, σύμφωνα με το TASS, κυρώσεις επιβλήθηκαν σε δέκα ρωσικούς οργανισμούς, τρεις γερμανικούς και έναν ελβετικό, καθώς και σε ένα «κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο», εναντίον των οποίων θα ισχύσουν «οι μεγαλύτεροι περιορισμοί στο πλαίσιο των κανόνων που αφορούν τις εξαγωγές».