Την 17η Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο της Κομισιόν για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις με την απαραίτητη ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας της ΕΕ.
Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση της ΕΕ για το γεγονός ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την ανάγκη να προχωρήσει και να επιταχυνθεί η διαδικασία για το πιστοποιητικό υγείας.
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ» ανέφερε.
«Θα συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας με διεθνείς οργανισμούς για να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε λύση έχει νόημα σε επίπεδο ΕΕ – και πέραν αυτής» σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Προσέθεσε ότι είναι λογικό τα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού τους, όμως χωρίς στενό συντονισμό, κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα και επίσης να διαταράξει τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού. «Η ανάγκη διατήρησης των πράσινων λωρίδων είναι ένα παράδειγμα από αυτή την άποψη» συμπλήρωσε .
Τα πιστοποιητικά και ο μεταλλάξεις του ιού
«Ένα άλλο ζήτημα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, είναι η δυνατότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως εργαλείου για τη διαχείριση της πανδημίας» ανέφερε.
Υπογράμμισε ότι «την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για συνέχιση των εργασιών για μια κοινή προσέγγιση σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία απαιτεί εντατικές τεχνικές προδιαγραφές για να γίνει αυτό» και προσέθεσε ότι «πρέπει επίσης να εξετάσουμε τρόπους χρήσης ενός τέτοιου εργαλείου για τη διευκόλυνση της χαλάρωσης των περιορισμών και την αποφυγή διακρίσεων μεταξύ των πολιτών».
Παρόλα αυτά, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάσαμε το HERA Incubator. Αυτό το σχέδιο μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή πρόκληση της αντιμετώπισης των μεταλλάξεων και της αύξησης της ικανότητας παραγωγής εμβολίων».