Οικογενειακή υπόθεση είναι το κανάλι «Travel Inspiration» στο YouTube, το οποίο διαχειρίζονται ο Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος και η σύζυγός του, από την Αθήνα.
Τα βίντεό τους φιλοξενούνται σε πολλές ελληνικές ιστοσελίδες καθώς είναι πάντα προσεγμένα και με καλή εικόνα.
Όπως δήλωσε, στο pontosnews.gr, ο Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος, αν και γέννημα-θρέμμα της Αθήνας του αρέσει να ταξιδεύει και να αναζητά τις ομορφιές γύρω του.
«Στην προσπάθειά μου να αναδείξω τις ομορφιές που υπάρχουν γύρω μας και που αναζητώ ο ίδιος ταξιδεύοντας, αποφάσισα να φτιάξω ένα κανάλι. Το “Travel Inspiration” είναι για εμένα ένας τρόπος έκφρασης μέσα από τη φύση και το πώς φαίνονται τα πάντα από ψηλά… από μια άλλη οπτική ματιά, τη ματιά της ελευθερίας. Τα κείμενα είναι όλα της συζύγου μου, ενώ η υπόλοιπη δουλειά βαραίνει αποκλειστικά εμένα», μας είπε.
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε το Σπήλαιο Πεντέλης ή Σπήλαιο Αμώμων ή Σπήλαιο Νταβέλη που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων, στη νοτιοδυτική πλευρά του Πεντελικού Όρους.
«Το εσωτερικό της σπηλιάς ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, μιας και η λάξευση του Πεντελικού μαρμάρου από το οποίο κατασκευάστηκαν και όλα τα μνημεία της Ακρόπολης, τους οδήγησε στο να βρουν την δίοδο προς το εσωτερικό του βουνού. Η είσοδός του είναι αρκετά εντυπωσιακή, ενώ σχεδόν αμέσως ξεκινά ένας μεγαλοπρεπής κατηφορικός θάλαμος μήκους 112 μέτρων και πλάτους 40 μέτρων. Στην αρχή του θαλάμου υπάρχει πέρασμα που οδηγεί σε μια μικρή εδαφική κοιλότητα με νερό, τη “λίμνη των νυμφών”, αλλά και στο τέλος του θαλάμου υφίστατο έτερο βάραθρο με επικίνδυνο όμως πέρασμα, βάθους 10 μέτρων», σημειώνεται στην περιγραφή που συνοδεύει το βίντεο.
Στην είσοδό της σπηλιάς δεσπόζουν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες του 13ου αιώνα καθώς και το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα χρονολογημένο από τον 10ο αιώνα, λαξευμένο κυριολεκτικά μέσα στον βράχο.
Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του Θεού Πάνα, όπως πολλά από τα σπήλαια της Ελλάδας, ενώ κατά τα βυζαντινά χρόνια αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών.
Όμως κατά τους νεότερους χρόνους το σπήλαιο φέρεται ως το κρησφύγετο του Χρήστου Νταβέλη, του αλλοτινού υπηρέτη της Μονής Πεντέλη, που πέρασε στην παρανομία και εντάχθηκε στην ξακουστή συμμορία της Αττικής στα μέσα του 19ου αιώνα.
Π. Παπ.