Για πρωινό, αλλά και για γλυκό, η μπουγάτσα είναι αγαπημένη, ιδίως όταν είναι σπιτική, με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Ο Σάββας Καρίπογλου δίνει τη συνταγή για εύκολη μπουγάτσα, με αφράτη κρέμα. Η δόση βγάζει τέσσερα μεγάλα κομμάτια ή ένα ταψί.
1 λίτρο φρέσκο γάλα |
250 γρ. ζάχαρη |
2 αυγά |
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό |
2 βανίλιες |
ξύσμα από ένα πορτοκάλι |
70 γρ. βούτυρο για την κρέμα + 100 γρ. βούτυρο για το ταψί |
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.) |
άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα |
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα 900 ml γάλα με τη μισή ζάχαρη σε μια κατσαρόλα για να βράσουν. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα.
- Όταν ζεσταθεί το γάλα παίρνουμε με μια κουτάλα και προσθέτουμε το σιγά-σιγά στο μίγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έρθουν και τα δύο μίγματα στην ίδια θερμοκρασία.
- Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Λίγο προτού πάρει βράση προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
- Μόλις αρχίσει να κοχλάζει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 70 γρ. βούτυρο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
- Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας σε βουτυρωμένο ταψί και το αλείφουμε με βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο ακόμα φορές.
- Στρώνουμε στη μέση των φύλλων την κρέμα και κλείνουμε σε φάκελο, βουτυρώνοντας και τα σημεία όπου εφάπτονται οι άκρες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα σε μεσαία σχάρα, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.