Στη βόρεια πλευρά της Αμάσειας στον Εύξεινο Πόντο, τη στριμωγμένη ανάμεσα στις όχθες του Γεσίλ Ιρμάκ (Ίρις για τους Έλληνες) και στο όρος Χαρσενέ, βρίσκονται λαξευμένοι πάνω στο ασβεστολιθικό πέτρωμα οι πέντε περίφημοι βασιλικοί τάφοι της Ελληνιστικής Περιόδου (3ος αι. π.Χ).
Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό κατάλοιπο της εποχής που η τουρκική σήμερα πόλη ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου του Πόντου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, εδώ είναι θαμμένοι οι βασιλείς της δυναστείας των Μιθριδατών.
Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος της Αμάσειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ολοκλήρωσαν την προεργασία ώστε από το υπαίθριο μουσείο («η ιστορική βιτρίνα της πόλης» όπως είπαν) να εγγραφεί στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι «τάφοι των βασιλιάδων του Πόντου», όπως είναι γνωστοί, βρίσκονται ήδη από το 2015 στην προσωρινή λίστα.
Τώρα οι τουρκικές Αρχές εκπόνησαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του φυσικού και αρχαιολογικού μνημείου, περιλαμβάνοντας τόσο τους λαξευτούς τάφους όσο και τμήμα από το όρος Χαρσενέ.
«Έπρεπε ήδη να είχαμε μπει στη μόνιμη λίστα της UNESCO. Ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε τώρα και ότι θα διασφαλίσουμε πως η Αμάσεια θα γίνει περισσότερο γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο κυβερνήτης Μουσταφά Μασάτλι, όπως αναφέρει το Habertürk.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Μεχμέτ Σάρι σημείωσε ότι η ιστορία της Αμάσειας είναι 8.500 ετών και ότι στόχος είναι η πόλη να αποκτήσει μια τουριστική δυναμική, με επισκέπτες από την Τουρκία και τον κόσμο. Όπως είπε, έχουν σχεδιαστεί δεκάδες διαφορετικά έργα, με πλατείες, τελεφερίκ και νέους χώρους αναψυχής.
Να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το μόνο ελληνικό μνημείο της Τουρκίας για το οποίο ετοιμάζεται φάκελος, καθώς αντίστοιχη πρωτοβουλία υπάρχει για την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.