Για υδρογραφικές έρευνες έβγαλε στο Αιγαίο το πλοίο «Τσεσμέ» του Πολεμικού Ναυτικού η Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».
Όπως εξηγεί ο γεωπολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, πρόκειται για δύο πολύ χαμηλής έντασης κρίσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή, καταλήγει στο πώς αναγνωρίστηκαν στην Τουρκία ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και πώς έφτασε η Ελλάδα μέχρι τη Συμφωνία του Ελσίνκι (1999). Εξηγεί ακόμα πώς προέκυψαν οι διερευνητικές επαφές και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν πλέον χρήσιμη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Το 2020 είχαμε πραγματικά πολύ σημαντικές εξελίξεις, στην περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου, στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική», σημειώνει ο Σάββας Καλεντερίδης αναφερόμενος κυρίως στον East Med και στο γιατί ξεκίνησε η Τουρκία να προσεγγίζει εκ νέου το Ισραήλ και την Ευρώπη.
Έτσι, οδηγείται στο γιατί το ξεπάγωμα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας ουσιαστικά «πνίγει» τις όποιες επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου έχει παραπεμφθεί το θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, και γιατί ήταν λάθος τακτική το ότι δεν τέθηκαν αυστηροί όροι.
«Είναι προφανές ότι η Τουρκία στέλνει το μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζει στην Ελλάδα την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια», σημειώνει αναφορικά με το «Τσεσμέ».
Δείτε όλη την τοποθέτηση του Σάββα Καλεντερίδη: