Αύριο αναμένονται οι αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το lockdown στην Αττική, αλλά ήδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την παράτασή του και πέρα από την 1η Μαρτίου.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, έχει κλειδώσει το σενάριο για άνοιγμα της αγοράς από τη δεύτερη εβδομάδα του επόμενου μήνα, η οποία είναι και ορόσημο για την πανδημία. Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020 και από τις 12 Μαρτίου γενικεύθηκαν τα περιοριστικά μέτρα που λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν τοπικό χαρακτήρα.
Πάντως η αγορά έχει διαμηνύσει ότι δεν αντέχει τη λύση «ακορντεόν», ζητώντας μια νέα κανονικότητα. Το ίδιο φαίνεται να επιθυμεί και το οικονομικό επιτελείο· το δημοσιονομικό κόστος «ζυγίζεται» μαζί με το ρίσκο των αποφάσεων, σε συνδυασμό με την πίεση από επιχειρηματικούς φορείς.
Επιπλέον, φαίνεται να συνυπολογίζεται η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος και αναζητείται τρόπος ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα, ενδεχομένως με έναν νέο πενταψήφιο αριθμό για αγορές εντός τριών ωρών.
Οι ειδικοί βέβαια όσο βλέπουν τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (που προκύπτουν και από τα περισσότερα τεστ που γίνονται), εμφανίζονται διστακτικοί στο να δώσουν το πράσινο φως, ιδίως στην Αττική που υπάρχει ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία.
Από τη μεριά τους, οι φορείς της αγοράς, που ζητούν να ανεβάσουν ρολά από την ερχόμενη Δευτέρα, επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση. Εντούτοις, από τα «υβριδικά» μοντέλα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, πιστεύουν ότι καλύτερα λειτούργησε το click in shop, δηλαδή τα ψώνια με ραντεβού.
Οι λόγοι που οδήγησαν στη νέα «έκρηξη»
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι τρεις είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις ακραίες καιρικές συνθήκες, στην αύξηση του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και στις πορείες που έγιναν.
«Όσο αυξάνεται η κινητικότητα αυξάνονται και τα κρούσματα, αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον», είπε.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η τωρινή επιδημιολογική εικόνα είναι επί της ουσίας αυτή που επικρατούσε στην κοινότητα πριν από δύο βδομάδες.