Ήταν η κλασική διαδρομή της τσαρικής οικογένειας των Ρομανόφ, πριν εκτελεστούν, το 1918. Από την Αικατερινούπολη στο Αλαπαγιέφσκ.
Μια τρίωρη διαδρομή που σήμερα πραγματοποιείται από ειδικό τρένο που διασχίζει τα Ουράλια Όρη.
Το τρένο διαθέτει ένα βαγόνι παρόμοιο με εκείνο της τσαρικής οικογένειας και όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν μ’ αυτό έχουν τη δυνατότητα να ντυθούν με ρούχα που φορούσαν οι Ρώσοι ευγενείς στις αρχές του 20ού αιώνα.
Μάλιστα όταν οι τουρίστες φτάνουν στην πόλη, επισκέπτονται με τουριστικό λεωφορείο τοποθεσίες στις οποίες είχαν μείνει τα μέλη της τσαρικής οικογένειας, όπου και εκτελέσθηκαν.
Το τρένο, με την χορηγία των περιφερειακών Αρχών, πραγματοποίησε το Σάββατο το πρώτο του ταξίδι.
Μικρά μαθήματα ιστορίας
«Τη νύχτα της 18ης Ιουλίου του 1918, πέταξαν εδώ οκτώ ανθρώπους που ήταν ακόμη ζωντανοί», λέει ο πατήρ Σεραφείμ δείχνοντας ένα φρεάτιο ορυχείου και προσθέτει ότι «ανάμεσά τους ήταν και η Μεγάλη Δούκισσα Ελιζαβέτα Φιόντοροβνα (Ρομάνοβα)».
Ο τσάρος Νικόλαος ο Β΄, η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά τους σκοτώθηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα των μπολσεβίκων το 1918 στο κελάρι του σπιτιού ενός εμπόρου στο Γιεκατερίνεμπουργκ (Αικατερινούπολη), περίπου 1.450 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Τα πτώματά τους εντοπίσθηκαν σε ένα δάσος έξω από την πόλη.
Στο σημείο όπου εκτελέσθηκαν τα μέλη της τσαρικής οικογενείας έχει ανεγερθεί εκκλησία.
Μία ημέρα μετά την εκτέλεση των Ρομανόφ, οι μπολσεβίκοι κακοποίησαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και τα πέταξαν στο φρεάτιο ορυχείου στο Αλαπαγιέφσκ, βορειοανατολικά του Γιεκατερίνεμπουργκ.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε, το 2000, άγιο τον τσάρο Νικόλαο Β’, τον οποίο οι σοβιετικές κυβερνήσεις χαρακτήριζαν αδύναμο ηγέτη. Η Εκκλησία αποφάσισε ότι ο ίδιος η οικογένειά του είχαν πεθάνει ως μάρτυρες όταν εκτελέστηκαν από ένα απόσπασμα άθεων μπολσεβίκων.