Τα 100 του χρόνια θα γιορτάσει το 2024 ο Δήμος Βύρωνα, τα οποία επιθυμεί να… κλείσει μέσα σε ένα Μουσείο Ιστορίας που πήρε το πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Στόχος είναι η ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης μέσα από την προβολή των περιόδων που τη διαμόρφωσαν.
Το μουσείο θα στεγαστεί στο παλιό δημαρχείο και φιλοδοξία είναι να λειτουργήσει από τα τέλη του 2021. Ήδη υπάρχει πρόσκληση στους κατοίκους του Βύρωνα να προσφέρουν υλικό για τις συλλογές του.
Οι περίοδοι που θα καλύπτονται είναι από την άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων μέχρι τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, αλλά και τα χρόνια της ραγδαίας οικιστικής και πληθυσμιακής εξέλιξης που διαμόρφωσαν τη σημερινή φυσιογνωμία της πόλης.
Αντικείμενο του Μουσείου Ιστορίας θα αποτελέσει η μελέτη, καταγραφή, τεκμηρίωση, παρουσίαση και προβολή σε φυσικό και σε ψηφιακό χώρο της ιστορίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της καθημερινής κουλτούρας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού αποθέματος του Βύρωνα και των κοινωνικών ομάδων και θεσμών που φιλοξενούνται στο έδαφος του.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη της προσφυγικής, μικρασιατικής, ποντιακής, θρακιώτικης και κωνσταντινουπολίτικης κληρονομιάς καθώς και της ιστορίας και της παράδοσης των Αρμενίων.
«Θα αξιοποιήσουμε και άλλα κτήρια, όπως το παλαιό ταπητουργείο, όπου έφτιαχναν τάπητες στους αργαλειούς. Υπάρχει και μια δομή στο λόφο Κοπανά, που ήταν το Κέντρο Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν και του αδελφού της Ραϊμόνδου. Χτισμένο το 1903 με αρχαιοελληνικά πρότυπα. Υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης και αυτού του κτηρίου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.
Φιλόλογος και ιστορικός ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Πλακίδας, στέκεται ιδιαίτερα στη σημασία που έχει το Μουσείο Ιστορίας του Βύρωνα για τους νέους: «Στα βιβλία της Γ’ Λυκείου αναφέρεται το Προσφυγικό, όμως δεν στέκεται πολύ. Έτσι, αρκετές φορές εγώ έπαιρνα τους μαθητές και τους πήγαινα να δουν τα προσφυγικά σοκάκια και τα σπίτια, γιατί δημιουργεί άλλη βαρύτητα η οπτική εικόνα. Είναι σημαντικό λοιπόν τα παιδιά μας να μπορούν να περιδιαβούν την ιστορία του τόπου που γεννήθηκαν, μέσα σε έναν χώρο όπως είναι το Μουσείο».
Όπως εξήγησε, ο δήμος έχει ήδη περίπου 3.000 εκθέματα και η ιδρυτική διακήρυξη θα του επιτρέψει να παραλάβει και άλλα από τους δημότες, είτε ως δωρεά είτε ως δάνειο.
«Το υλικό αυτό το εξετάζουν, το μελετούν και το καταγράφουν οι κ.κ. Βαρλάς και Χαραλαμπίδης, που είναι οι αρμόδιοι και έχουν εργαστεί πολύ για την υλοποίησή αυτού του μουσείου. Και θα υπάρχει και διαδραστικό τμήμα, με οθόνες όπου θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας συνεδριακός χώρος», ανέφερε ο Γιώργος Πλακίδας.