Μπορεί την περίοδο του lockdown με τη βοήθεια της τεχνολογίας να «φέραμε» σε απόσταση λίγων εκατοστών τον δάσκαλο, τον καθηγητή, τον συνάδελφο, τον πελάτη, τους φίλους μας, τη διασκέδαση.
Αλλά για να μη φέρουμε κοντά και τον… οφθαλμίατρο, ο πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας Δημήτρης Μικρόπουλος, δίνει χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να προστατεύσουμε τα μάτια μας.
«Μεγάλες έρευνες που έγιναν σε χιλιάδες άτομα απέδειξαν ότι υπάρχει μία άμεση σχέση της τηλεργασίας και της διάρκειάς της, με την αύξηση της μυωπίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της πολύωρης προσαρμογής του ματιού, δηλαδή της ιδιότητάς του να ″ζουμάρει”», δηλώνει ο καθηγητής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Βαρβάρα Καζαντζίδου.
Τα βλέφαρά μας, όπως λέει, λειτουργούν ως υαλοκαθαριστήρες και κάθε 2-3 δευτερόλεπτα κάνουν έναν βλεφαρισμό, προκειμένου να απλώσουν το δάκρυ σε όλη την επιφάνεια του ματιού για να μην το αφήσουν να στεγνώσει.
«Όταν κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά περισσότερη ώρα απ’ όση πρέπει γιατί δε θέλουμε να διακόψουμε αυτό στο οποίο είμαστε προσηλωμένοι, το δάκρυ εξατμίζεται, η περιοχή ξεραίνεται κι αν αυτό γίνει για πάρα πολύ ώρα, στο τέλος έχουμε συμπτώματα ξηροφθαλμίας ή κοπιωπίας», εξηγεί.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Για τους παραπάνω λόγους η απόσταση απ’ ό,τι κάνουμε θα πρέπει να είναι περίπου μισό μέτρο, ενώ επιβάλλεται να διακόπτουμε την εργασία μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Μετά από κάθε 20 λεπτά, θα πρέπει να σταματάμε για 20 δευτερόλεπτα για να ξεκουραστούν τα μάτια, πριν αρχίσουν να κοκκινίζουν, να δακρύζουν ή να νιώθουμε ότι θέλουμε να τα τρίψουμε», υποστηρίζει ο Δημήτρης Μικρόπουλος.
Όσον αφορά στην κοντινή εργασία σε υπολογιστές, η φωτεινότητα θα πρέπει να μην είναι έντονη όταν ο γύρω φωτισμός είναι χαμηλός, ενώ η σωστή θέση της οθόνης είναι ευθεία και λίγο χαμηλότερα από το ύψος του κεφαλιού μας, ώστε το πάνω βλέφαρο να σκεπάζει μεγαλύτερο μέρος του βολβού, για να προστατεύει τον οφθαλμό από την εξάντληση.
Τέλος, ο καθηγητής, προτείνει ως καλύτερη λύση για την ξεκούραση των ματιών τις βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να αφήσουμε το μάτι μας να ξεφύγει.
Από την άλλη, τα… αποτελέσματα του εγκλεισμού, όσον αφορά την αύξηση της μυωπίας, θα φανούν μέσα στην επόμενη πενταετία.
Όπως όμως σημειώνει ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών-Οπτομετρών Ελλάδας Θωμάγγελος Μιχαλάκης: «Αν είχαμε την κανονική προσέλευση κόσμου, θα είχαμε στατιστικά για το αν όντως στη διάρκεια της καραντίνας αυξήθηκαν τα οφθαλμολογικά προβλήματα, από τις πωλήσεις των γυαλιών οράσεως. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί, γιατί υπολειτουργούσαμε, καθώς τα καταστήματα ήταν κλειστά και εξυπηρετούσαμε μόνο με ραντεβού».