Στις φυλακές της Πάρμας, όπου βρισκόταν έγκλειστος, χωρίς ωστόσο να σταματήσει λεπτό την εγκληματική του δράση, πέθανε ο Ραφαέλε Κούτολο, ο αρχηγός της Καμόρας, της ναπολιτάνικης μαφίας.
«Ήταν ισχυρότερος από πρωθυπουργός. Κράτησε όμηρο ολόκληρη την Ιταλία και η χώρα υποκλίθηκε στην ισχύ του», τόνισε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο μιλώντας στην Corriere della Sera.
Η πορεία του Ντον Ραφαέλε
Από την παράνομη πώληση τσιγάρων, συχνά με την ανοχή των ιταλικών Αρχών, ξεκίνησε τη δράση του ο Ντον Ραφαέλε, ή αλλιώς ο «Προφεσόρε». Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές υψίστης ασφαλείας ή σε ψυχιατρικές φυλακές – πρώτη φορά καταδικάστηκε το 1963 για δολοφονία, στα 21 του.
Έγκλειστος σχεδίασε τη «μεταρρύθμιση» της οργάνωσης, στα πρότυπα της σικελικής Κόζα Νόστρα, στρατολογώντας παράλληλα άλλους κρατούμενους και ελέγχοντας ουσιαστικά τη λειτουργία της κάθε φυλακής.
Υπό τις οδηγίες του, η Νέα Καμόρα μετατράπηκε σε παραστρατιωτική οργάνωση και έβαλε βαθιές ρίζες στο εμπόριο ναρκωτικών και στον εκβιασμό εμπόρων και επιχειρηματιών.
Το 1978 δραπέτευσε από το ψυχιατρικό νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί χάρη σε μια έκρηξη βόμβας, ωστόσο συνελήφθη μετά από 18 μήνες. Σε αυτή τη φάση επέκτεινε τη δράση του μέσω νέων συμμαχιών με εγκληματικές οργανώσεις της Ρώμης και του Μιλάνου, αλλά και με την πανίσχυρη μαφία της Καλαβρίας, την Ντράγκετα.
Τη δεκαετία του 1980 όσα μέλη των φατριών της Καμόρας δεν θέλησαν να συμμαχήσουν με τον πανίσχυρο πλέον Ραφαέλε Κούτολο δημιούργησαν τη συμμαχία της «Νέας Οικογένειας», με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «εμφύλιος» στη Νάπολη, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Ενδεικτικό της δύναμης του αρχινονού είναι ότι είχε καταφέρει να δημιουργήσει δεσμούς με «εκτροχιασμένους τομείς» των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, λέγεται ότι είχε κύριο ρόλο στην απελευθέρωση του περιφερειακού συμβούλου Τσίρο Τσιρίλο που το 1981 είχε απαχθεί από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.
Τα τελευταία χρόνια η ιταλική Δικαιοσύνη είχε απορρίψει το αίτημα του Ραφαέλε Κούτολο για μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε κατ’ οίκον κράτηση με το σκεπτικό ότι παρά τα προβλήματα υγείας και το προχωρημένο της ηλικίας συνέχιζε να αποτελεί σημείο αναφοράς για το οργανωμένο έγκλημα της Νάπολης και να επηρεάζει τις εξελίξεις του.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πολλοί αναφέρουν ότι, αν και σε συνθήκες απομόνωσης, πριν από οκτώ μήνες είχε καταφέρει να δώσει συνέντευξη σε μεγάλη εφημερίδα της Κάτω Ιταλίας, με την οποία έστελνε και πάλι το μήνυμα ότι «ουδέποτε πρόκειται να μετανοήσει και να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη».