Το σημερινό συνέδριο των Νοτιοαφρικανών επιστημόνων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς καλούνται να συζητήσουν τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης που δείχνουν ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του SARS-CoV-2 ενδέχεται να μειώνει κατά τα δύο τρίτα την προστασία αντισωμάτων που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech.
Πριν από λίγο καιρό, εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine (NEJM), έδειξε ότι το εμβόλιο διατηρεί την ικανότητα να εξουδετερώσει τον ιό. Παράλληλα, δεν υπάρχουν στοιχεία από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι η παραλλαγή μειώνει την προστασία του εμβολίου, όπως δήλωσαν οι δύο εταιρείες.
Παρ’ όλα αυτά επιστήμονες από τις εταιρείες και το Medical Branch του Πανεπιστημίου του Τέξας ανέπτυξαν έναν τροποποιημένο ιό που περιείχε τις ίδιες μεταλλάξεις.
Μετά από αυτή τη δοκιμή οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση κατά τα δύο τρίτα του επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με την απόκριση στην κοινή εκδοχή του ιού που κυριάρχησε στις κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ.
Από την άλλη, όμως, οι κλινικές δοκιμές και των δύο εμβολίων έδειξαν ότι αυτά παρέχουν ορισμένο βαθμό προστασίας έπειτα από την χορήγηση μίας δόσης, με ανοσολογική απόκριση χαμηλότερη από τα μειωμένα επίπεδα προστασίας που βρέθηκε στην εργαστηριακή μελέτη ότι παρέχει το εμβόλιο απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.
«Ακόμη και αν η νοτιοαφρικανική παραλλαγή μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο θα συνεχίσει να προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου» δηλώνει ο καθηγητής του UTMB Pei-Yong Shi, που μεταξύ άλλων υπογράφει και την παραπάνω έρευνα.
Και αν αναρωτιέστε γιατί προκύπτουν αυτά τα ερωτηματικά, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς που να καθορίζει ποιο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία απέναντι στον ιό.