Ήταν ονομαστός ως «Ο γενναίος» και βασίλεψε στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της 17ης Δυναστείας. Για δεκαετίες ο θάνατος του Σεκενένρε Τάο Β’ ήταν ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Μέχρι σήμερα.
Αιγύπτιοι επιστήμονες εξέτασαν τη μούμια ηλικίας άνω των 3.600 ετών και κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο φαραώ εκτελέστηκε από τους εισβολείς Υξώς.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers of Medicine, ο Σεκενένρε Τάο Β’ πρώτα πιάστηκε αιχμάλωτος στο πεδίο της μάχης και στη συνέχεια άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια «μιας τελετής εκτέλεσης». Ήταν επικεφαλής των αιγυπτιακών στρατευμάτων κατά των ασιατικής καταγωγής εισβολέων Υξώς (Hyksôs), των πρώτων ξένων που κατέκτησαν το Δέλτα του Νείλου.
Ο αρχαιολόγος Ζάχι Χαουάς και η καθηγήτρια Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου Σάχαρ Σαλίμ βασιζόμενοι σε τρισδιάστατες εικόνες μπόρεσαν να αντιστοιχήσουν τα τραύματα στο κεφάλι με τα όπλα που ανήκαν στους Υξώς.
Τσεκούρι, δόρυ και μαχαίρια χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση του φαραώ, ενώ ταυτόχρονα οι επιστήμονες απέδειξαν ότι πέθανε σε ηλικία 40 ετών. Επιπλέον, οι δυσμορφίες στα χέρια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν δεμένος πισθάγκωνα.
Η μούμια ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και φυλασσόταν στο Κάιρο. Τα σημάδια από τα τραύματα στο πρόσωπο είναι ορατά, ενώ τη δεκαετία του 1960 είχε γίνει και ιατρική απεικόνιση των οστών. Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε με βεβαιότητα να πει την αιτία θανάτου.
Οι επικρατέστερες θεωρίες μέχρι σήμερα ήταν ότι ο Σεκενένρε Τάο Β’ σκοτώθηκε από τον ίδιο τον βασιλιά των Υξώς ή δολοφονήθηκε στον ύπνο του από συνωμότες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η κακή κατάσταση της μούμιας υποδηλώνει ότι ταριχεύτηκε βιαστικά, μακριά από το βασιλικό εργαστήριο.