Πιστή στο έργο που επιτελεί από το 1927, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών δεν σταμάτησε να παράγει έργο ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν δύο νέες εκδόσεις της, τα Παραρτήματα 40 και 41 του «Αρχείου Πόντου».
«Αρχείον Πόντου», Παράρτημα 40 (2020). Λένα Φ. Καλπίδου, «Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού. Ιστορικό ίδρυσης και δράσης»
Στο έργο η Λένα Καλπίδου, Έφορος του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσιάζει αναλυτικά το ιστορικό της ίδρυσης και δράσης του Μουσείου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την ουσιαστική συμβολή της επί 22 χρόνια και την προσφορά της στην επίτευξη του μεγαλεπήβολου στόχου, της ίδρυσης ενός ιστορικού-λαογραφικού Μουσείου των Ποντίων με τις προδιαγραφές της Μουσειολογίας.
Η όλη προσπάθεια απαίτησε χρόνο, επιμονή και κόπο για να οδηγήσει, με τη συλλογική και ανιδιοτελή προσφορά πολλών, στο αποτέλεσμα που σήμερα αποτελεί το κόσμημα της «Στέγης Κειμηλίων του Ελληνισμού του Πόντου».
Η παρουσίαση στο πόνημα των επί μέρους ενοτήτων του Μουσείου και η περιγραφή των δράσεών του, με την εκπόνηση προγραμμάτων, την οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, συνεργασιών, σχετικών δημοσιεύσεων και εκδόσεων, που εμπλουτίζονται και με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, καταδεικνύουν τη μεγάλη συμβολή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών στη διάσωση και προβολή της ιστορικής-κοινωνικής και πνευματικής ζωής του ελληνισμού του Πόντου.
«Αρχείον Πόντου», Παράρτημα 41 (2021). Ιωάννης Τσανασίδης, «Η μουσική του Πόντου. Λυράρηδες του Πόντου»
Η έκδοση βασίζεται στη μεταπτυχιακή εργασία του συγγραφέα που έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσικές Τέχνες», του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αποτελείται από τις θεματικές ενότητες: Α) Η Μουσική του Πόντου και Β) Λυράρηδες του Πόντου.
Η πρώτη αναφέρεται γενικά στη μουσική του Πόντου, σε δημοσιευμένες πηγές που αφορούν το πάνθεον της ποντιακής μουσικής, σε προϋπάρχουσες καταγραφές μουσικών θεμάτων, στα δημοτικά τραγούδια και δίστιχα του Πόντου.
Στη δεύτερη θεματική ενότητα εκθέτονται σκέψεις και συμπεράσματα, που αφορούν στη ζωή και τη μουσική των λυράρηδων που γεννήθηκαν στον Πόντο πριν το 1920, και καταγράφονται αναφορές προγενέστερων μελετητών που ασχολήθηκαν με το θέμα, για να ακολουθήσει το κυρίως μέρος της έρευνας τού μελετητή, ένας κατάλογος, δηλαδή αυτών των λυράρηδων, με βιογραφικά στοιχεία για τον καθένα και πληροφορίες που αντλήθηκαν από προφορικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Παρατίθενται και φωτογραφίες των λυράρηδων.
Οι εκδόσεις της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών διατίθενται:
- Από τα γραφεία της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, οδός Αγνώστων Μαρτύρων 73, Νέα Σμύρνη Αττικής 17123.
- Από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Κυριακίδη, οδός Παναγίας Δεξιάς 7, Θεσσαλονίκη 54635.
- Από το βιβλιοπωλείο των Αφών Κυριακίδη Εκδόσεις ΑΕ, οδός Επισκόπου Κίτρους Νικολάου 4, Θεσσαλονίκη 54635.