Μπορεί η κακοκαιρία που πήρε το όνομα «Ελπίς» να έβγαλε τα εκχιονιστικά μηχανήματα στους δρόμους προκειμένου να συνεχιστεί όσο το δυνατό πιο απρόσκοπτα η κυκλοφορία, ωστόσο στα χωριά του Εύξεινου Πόντου οι Πόντιοι είχαν εκχιονιστικά… καν εφευρεθεί η λέξη!
Το ρουκάν’, όπως ονομάζεται στην ποντιακή διάλεκτο, είναι ένας πρόχειρος εκχιονιστήρας που τον χρησιμοποιούσαν σχεδόν όλοι.
«Προτού ακόμα φτιαχτεί το “εκχιονιστικό” στα νέα ελληνικά, στην ποντιακή διάλεκτο υπήρχε μια λέξη περισσότερο εύχρηστη!», σημείωνε σε άρθρο του στην Ποντιακή Εστία ο Παντελής Μελανοφρύδης.
Ο δάσκαλος, συγγραφέας, ερευνητής, λαογράφος και δήμαρχος Πτολεμαΐδας από την Άδυσσα της Αργυρούπολης εξηγούσε ότι στον Πόντο η χιονόπτωση είναι έντονη και τα χιόνια σκέπαζαν τα σπίτια των χωρικών που είχαν κυρίως επίπεδη στέγη, με πεπιεσμένο χώμα. Γι’ αυτό κατασκεύασαν το ρουκάν’, για «ν’ αποχιονατίζ’νε τα δώματα».
Αποτελούνταν από ένα χοντρό σανίδι που είχε μήκος ένα μέτρο και πλάτος περίπου 20 εκατοστά. Στο μέσο ήταν προσαρμοσμένο το λάβ’, ένα ξύλο σε σχήμα Τ που χρησίμευε ως λαβή.
Όταν το χιόνι ξεπερνούσε τα 10-15 εκατοστά χρησιμοποιούσαν αυτό το εργαλείο για να καθαρίσουν το δώμα, ενώ με το ίδιο έσπρωχναν το άχυρο στον αχυρώνα.