Μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη, που ίσως αλλάξει τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την ιστορία τη μπίρας, βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν την αρχαία Άβυδο στην κεντρική Αίγυπτο, κοντά στη σημερινή πόλη Σοχάγκ πάνω στον Νείλο.
Και αυτό γιατί η αμερικανοαιγυπτιακή ομάδα έφερε στο φως οκτώ μεγάλες ημιυπόγειες εγκαταστάσεις που είναι ίσως το αρχαιότερο ζυθοποιείο βιομηχανικής κλίμακας.
Σύμφωνα με τη χρονολόγηση που έγινε με βάση τα αντικείμενα που βρέθηκαν, το ζυθοποιείο φτιάχτηκε περίπου στο 3.000 π.Χ., την εποχή του πρώτου Φαραώ Νάρμερ, ο οποίος ένωσε τα βασίλεια της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου και ίδρυσε την 1ης Δυναστεία.
«Τοποθετείται χρονικά στις απαρχές της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι.
Επικεφαλής της ανασκαφής είναι ο Μάθιου Άνταμς, από το Ινστιτούτο Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Μιλώντας στην εφημερίδα Al-Ahram είπε ότι οι ημιυπόγειες εγκαταστάσεις έχουν μήκος περίπου 20 μ., πλάτος 2,5 μ. και βάθος 40 εκ.
Μάλιστα, κάθε εγκατάσταση ζυθοποιίας περιείχε περίπου 40 μεγάλους κεραμικούς κάδους (διαστάσεων περίπου 65-70 εκ. σε διάμετρο και 70 εκ. σε ύψος), που φαίνεται να τους χρησιμοποιούσαν ως δεξαμενές για τη θέρμανση του μίγματος των σιτηρών και του νερού.
Οι ανασκαφείς εικάζουν ότι από το αρχαίο ζυθοποιείο έβγαιναν μέχρι και 22.000 λίτρα μπίρας, ποσότητα αρκετή για τα ταφικά έθιμα και τους πρώτους βασιλιάδες της Αιγύπτου.
Η αρχαία Άβυδος ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από Βρετανούς αρχαιολόγους, που όμως δεν μπόρεσαν να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την αρχαιολογική σημασία της περιοχής. Οι νέες έρευνες άρχισαν το 2018 και συνεχίστηκαν πέρσι.