Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως λένε οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ώστε η απελευθέρωση των πλειστηριασμών να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου λόγω της πανδημίας, για όλα τα ακίνητα, ακόμα και αυτά που αφορούν στην πρώτη κατοικία.
Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί μια νέα μικρή παράταση, μιας και η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 15 Μαρτίου.
Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών με βάση τον νέο πτωχευτικό νόμο.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα προσδιορίζει και ποιοι δανειολήπτες έχουν πληγεί από την πανδημία.
Πέντε κατηγορίες δανειοληπτών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα με ατομική επιχείρηση, άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών και όσοι αποδεδειγμένα έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος θα είναι αυτοί που θα δικαιούνται την περίοδο χάριτος.
Συγκεκριμένα:
- Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση ή των οποίων ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός (χωρίς τις πρόσθετες ή άλλες έκτακτες αποδοχές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2020.
- Ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, στους οποίους δόθηκε οικονομική ενίσχυση ή των οποίων τα έσοδα του β’ τριμήνου του 2020 παρουσίασαν μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019, όπως αυτό προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
- Άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι, στους οποίους δόθηκε οικονομική ενίσχυση.
- Φυσικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και έλαβαν μειωμένο μίσθωμα.
- Εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση με βάση τα τηρούμενα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.
- Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής ή τον μηχανισμό «Συν-Εργασία», και οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν παρουσιάσει μείωση εισοδημάτων λόγω των συνεπειών της πανδημίας.
Τα υπόλοιπα κριτήρια
Επίσης θα πρέπει να πληρούνται και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Το βασικό εισοδηματικό κριτήριο είναι το οικογενειακό εισόδημα, το οποίο κατά το τελευταίο φορολογικό έτος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 18.000 για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο μέλος (μέχρι τρία εξαρτώμενα μέλη).