Με τρεις διαλέξεις της αναπληρώτριας καθηγήτριας Γλωσσολογίας του Κέιμπριτζ Ιωάννας Σιταρίδου κάνει… ποδαρικό το νεοσύστατο Εργαστήριο Καταγραφής και Διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο συμπράττει με το Εργαστήριο Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας.
Οι διαλέξεις θα γίνουν μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοιχτές στο ευρύτερο κοινό, και όχι μόνο στους φοιτητές.
Η συνεργασία της Ιωάννας Σιταρίδου με το Δημοκρίτειο δεν είναι καινούργια, αλλά αυτή τη φορά εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπέγραψαν το καλοκαίρι τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Το ερευνητικό έργο της έχει να κάνει με την ιστορική επανασύνδεση της ποντιακής διαλέκτου και της μικρασιατικής ελληνικής με βάση την επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησε στις ποντιόφωνες κοινότητες (ρωμαίικα ή ρομέικα) της Τουρκίας.
Διοργανωτές είναι η Μαρία Δημάση και ο Ηλίας Πετρόπουλος, καθηγητές στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.
Το πρόγραμμα των διαλέξεων
Και οι τρεις διαλέξεις της Ιωάννας Σιταρίδου θα γίνουν Σάββατο και θα ξεκινήσουν στις 12:00. Πιο συγκεκριμένα:
- Στις 13 Φεβρουαρίου το θέμα είναι: «Η συμβολή των ρομέικων της Τουρκίας στην ανασύσταση της διαχρονικής εξέλιξης της ποντιακής».
- Στις 20 Φεβρουαρίου το θέμα είναι: «Τα ποντιακά ως μητρική, διασπορική, επαπειλούμενη και γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς».
- Στις 6 Μαρτίου το θέμα είναι: «Τα ρομέικα στην Τουρκία σήμερα ως πεδίο αποτύπωσης των μεθοδολογικών και ιδεολογικών προβλημάτων στην διδασκαλία της ποντιακής».
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή στην πλατφόρμα Zoom (εδώ).