Τα μέχρι σήμερα δεδομένα που συσχέτιζαν τον καφέ με την αύξηση των καρδιακών παλμών και την υπέρταση, ανατρέπονται από μια νέα αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και δημοσιεύτηκε στο καρδιολογικό περιοδικό Circulation: Heart Failure.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 21.000 άτομα, η κατανάλωση του καφέ (με καφεΐνη) μειώνει τον κίνδυνο της καρδιακής ανεπάρκειας σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας Ντέηβιντ Κάο, «όσοι ανέφεραν πως έπιναν έναν ή περισσότερους καφέδες την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος σε βάθος δεκαετιών ήταν μειωμένος κατά 5% έως 12% για κάθε παραπάνω φλιτζάνι καφέ την ημέρα, σε σχέση με τη μη κατανάλωσή του. Όπως εκτιμήθηκε, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν περίπου 30% χαμηλότερος για όσους έπιναν τουλάχιστον δύο καφέδες καθημερινά».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως προέκυψε από έρευνα, πως η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη, είναι αυτή που αυξάνει τον κίνδυνο της καρδιακής ανεπάρκειας.
Το νέο αυτό, όπως δήλωσε ο Aμερικανός ερευνητής προκάλεσε έκπληξη στους καρδιολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα. Είπε σχετικά: «Ο καφές και η καφεΐνη συχνά θεωρούνται από τον γενικό πληθυσμό ότι κάνουν κακό στην καρδιά, επειδή οι άνθρωποι τα συσχετίζουν με τους αυξημένους παλμούς και την υπέρταση. Όμως, η σαφής σχέση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση καφέ και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια έρχεται να αντιστρέψει τελείως αυτήν την αντίληψη».
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκώς σαφή στοιχεία που να οδηγούν στη σύσταση για αύξηση της κατανάλωσης καφέ ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, τουλάχιστον με την ίδια σαφήνεια και βεβαιότητα που υπάρχουν για τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους ή τη σωματική άσκηση.
Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δημοφιλείς καφέδες με πολλές θερμίδες λόγω προσθήκης ζάχαρης και λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά.
Επίσης, η καφεΐνη, παρά τα οφέλη της, μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες, ενώ τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη και όσα ροφήματα την περιέχουν.
Τα οφέλη του καφέ για όσους έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό
Ο καφές και το πράσινο τσάι είναι ευεργετικά και για όσους έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από νέα έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία και αφορούσαν περισσότερους από 46.000 ανθρώπους, ηλικίας 40 έως 79 ετών.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Χιρογιάσου Ίσο του Πανεπιστημίου της Οσάκα.
Όπως αναφέρεται στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Stroke, όπου δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι είχαν ζήσει μετά από ένα πρώτο έμφραγμα και έπιναν έναν καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 22% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους σπάνια έπιναν καφέ.
Επίσης, οι άνθρωποι χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού ή εμφράγματος που έπιναν έναν ή περισσότερους καφέδες ημερησίως, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.