Αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τη Μύρα της Λυκίας, την αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας στη σημερινή τουρκική επαρχία της Αττάλειας, έφεραν στο φως δεκάδες ειδώλια ηλικίας 2.200 έως 2.100 ετών.
Θεοί και θεές, θνητοί και θνητές, ίπποι και ζώα έχουν απεικονιστεί με τερακότα· κάποια από τα αγαλματίδια διατηρούν ακόμα και σήμερα λίγο χρώμα στα ρούχα, κυρίως μπλε και ροζ σε διαφορετικές αποχρώσεις, κάποια άλλα έχουν και εγχάρακτες επιγραφές, ενδεχομένως το όνομα του εργαστηρίου ή πλοιάρχων.
«Κάτω από ένα παχύ στρώμα λάσπης βρήκαμε πλούσια στοιχεία για το τι υπήρξε στη μυστηριώδη Μύρα τον 1ο και 2ο αι. π.Χ.», δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νεβζάτ Τσεβίκ.
Το λιμάνι της Μύρας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαίας Μεσογείου, ενώ η πόλη είναι διάσημη για τους λαξευτούς τάφους, την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον επίσκοπο Άγιο Νικόλαο και το θέατρο των 11.000 θέσεων της ρωμαϊκής εποχής.
Ο Νεβζάτ Τσεβίκ και η ομάδα του που εργάστηκαν σε τμήματα του αρχαίου θεάτρου από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, ανακάλυψαν ένα δεύτερο μικρότερο θέατρο που χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο.
Τα ειδώλια, όμως, που ήταν διάσπαρτα κάτω από τα ρωμαϊκά ερείπια ήταν η πραγματική έκπληξη. «Είναι σαν να αναστήθηκαν οι άνθρωποι της αρχαίας Μύρας, να διέτρεξαν όλη τη σήραγγα του χρόνου και να έφτασαν στην εποχή μας. Αυτό είπα στην ομάδα μου όταν τα βρήκαμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής στο Live Science.
Ο Ηρακλής, η Άρτεμις, η Αφροδίτη, η Λητώ, ο Απόλλωνας, μία γυναίκα με ένα παιδί, ένα αγόρι με φρούτα, ένας ιππέας, μία γυναίκα που μεταφέρει υδρία, περιλαμβάνονται στη συλλογή, μαζί με αναθηματικές πλάκες και θυμιατά. Επίσης βρέθηκαν πάνω από 50 κεφάλια από τερακότα, κεραμική, καθώς και χάλκινα, μολύβδινα και ασημένια αντικείμενα.
Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι τα αντικείμενα «πετάχτηκαν» στο σημείο και ότι προέρχονται από τόπο λατρείας.
Μόλις γίνει η συντήρηση των ειδωλίων και η συναρμολόγηση εκατοντάδων άλλων κομματιών που βρέθηκαν, θα υπάρξει επιστημονική δημοσίευση. Η συλλογή θα εκτεθεί στο μουσείο που βρίσκεται στο Ντέμρε.