Ο φόβος για την ασθένεια, η ανασφάλεια για το μέλλον, το αίσθημα της απώλειας και η διατάραξη της καθημερινότητας, όλα συντελούν στο να δημιουργείται σύγχυση και θυμός στους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, όσο διαρκεί η πανδημία.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα των ομιλητών στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών, οι ειδικοί τόνισαν πως αρκετά έχουν εμφανίσει διαταραχές ύπνου (αυπνία, αναστροφή του ωραρίου, εφιάλτες), καθώς και διατροφικές διαταραχές. Επίσης, υπάρχει σύγχυση για το πώς πρέπει να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους.
Παιδιά σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο γονέων, αλλά και παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολλή πληροφορία, είναι αυτά που παρουσίασαν κυρίως μετατραυματικό στρες.
Καταθλιπτικό συναίσθημα, παραίτηση και εξάρτηση από το διαδίκτυο είναι επίσης κοινά ευρήματα σε παιδιά και εφήβους, ιδίως αν υπάρχει υπερκινητικότητα, ελλειμματική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον αυξήθηκαν και τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί και ο ΠΟΥ θεωρούν κυρίαρχη προτεραιότητα την εξασφάλιση της δυνατότητας να συνεχιστεί η διά ζώσης εκπαίδευση, που συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.