Κατηγορηματικά αντίθεση στο ενδεχόμενο να υπάρξει διαγραφή χρέους λόγω της πανδημίας, καθώς κάτι τέτοιο «θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρότεινε η ενέργεια που αφιερώνεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους να διοχετευτεί σε έναν διάλογο για την αξιοποίησή του.
«Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα» πρόσθεσε.
Την Παρασκευή πάνω από 100 οικονομολόγοι, εκ των οποίων οι μισοί Γάλλοι, απηύθυναν έκκληση να διαγραφούν δημόσια χρέη που παρακρατεί η ΕΚΤ ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία.
«Χρωστάμε στους εαυτούς μας το 25% του χρέους μας. Αν αποπληρώσουμε το ποσό αυτό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι για να το αναχρηματοδοτούμε αντί να επενδύουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους, είτε μειώνοντας τις δαπάνες» εξήγησαν οι οικονομολόγοι.
Εντούτοις, η Κριστίν Λαγκάρντ, αν και παραδέχθηκε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα βγουν από την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους, τόνισε ότι είναι βέβαιη πως θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, τα οποία χαρακτήρισε «διαχειρίσιμα μακροπρόθεσμα».
Επίσης, πρότεινε επενδύσεις σε καθοριστικούς για το μέλλον τομείς ώστε να επιτευχθεί η ισχυρότερη ανάπτυξη, και προέβλεψε ότι το 2021 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης, έστω και αν η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα νωρίτερα από τα μέσα του 2022.
«Θα κινηθούμε προς μία άλλη οικονομία, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, πιο στρατευμένη έναντι της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας» εκτίμησε.