Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει, αυτή τη δεκαετία, η Θεσσαλονίκη ώστε να αναπτυχθεί και μάλιστα με ρυθμούς που θα καλύψουν το χαμένο έδαφος από την πανδημία και την κρίση, αλλά και τους παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά για να το πετύχει, ανέπτυξε ο δήμαρχος της πόλης στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που φέτος έγινε διαδικτυακά.
«Ήρθε η ώρα για άλλη συνταγή, άλλη πολιτική. Αυτή η δεκαετία πρέπει να είναι της Θεσσαλονίκης και θα είναι της Θεσσαλονίκης», είπε σήμερα το πρωί.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας διατύπωσε τα «ναι» για την ανάπτυξη της πόλης.
Το πρώτο, αφορά την ανάπτυξη των υποδομών και τη βιωσιμότητά της (μετρό, αεροδρόμιο, λιμάνι, οδικοί άξονες, νέα περιφερειακή flyover, σιδηροδρομικά δίκτυα, αστικές συγκοινωνίες κ.ά.), με λιγότερες, όπως είπε, εξαγγελίες και ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης. «Έχω την εντύπωση πως δεν είναι οι πόροι το βασικότερο πρόβλημα, δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι γραφειοκρατικές και διοικητικές αβελτηρίες. Με τις παλιές συνταγές δεν μπορούμε να συνεχίσουμε» είπε ο δήμαρχος.
Δεύτερο «ναι» για την πόλη αποτελούν οι αναπλάσεις δημόσιου χώρου (ανάπλαση ΔΕΘ, ανάπλαση άξονα Αριστοτέλους, αναπλάσεις βασικών πλατειών, επέκταση παλιάς παραλίας με deck, νέοι «Στάβλοι Παπάφη», νέο γήπεδο Τούμπας κ.ά.), αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης του βιομηχανικού κτηριακού αποθέματος και μετατροπής σε θύλακες πολιτισμού, στο πρότυπο μιας «πολυκεντρικής πόλης».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας με τεχνικά έργα και προγράμματα.
Το τρίτο «ναι», το είπε σε πρακτικές smart city και στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών. Το τέταρτο «ναι», είναι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, (αναφέροντας και τα «γενναία μέτρα στα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου» με τη «μείωση κατά 25% στα ανταποδοτικά τέλη, θέσπιση ελαφρύνσεων κ.ά.).
Επιπλέον είπε «ναι» σε μια «συμμαχία του καλού για τη Θεσσαλονίκη» με τη συνεργασία με όλους τους φορείς, με όλες τις βαθμίδες της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.
Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατύπωσε και τα δύο «όχι» για την πόλη, το πρώτο απέναντι «στο διχασμό και τη μιζέρια» και το δεύτερο απέναντι «στο αναμάσημα ξεπερασμένων συζητήσεων».
«Χρειαζόμαστε μια νέα αισιοδοξία, μια νέα αισθητική, νέες δυνάμεις και νέες φωνές στον δημόσιο διάλογο, που θα είναι απαλλαγμένες από τα βάρη του παρελθόντος. Θέλουμε δημιουργικές φωνές πάνω στην ατζέντα της πόλης. Όχι επαγγελματίες της δήθεν ευαισθησίας, καριερίστες της άρνησης και εν τέλει της στασιμότητας» είπε.
Εξάλλου όπως τόνισε κλείνοντας, απαιτείται ένα άλμα προς τα εμπρός, με σχέδιο και αποφασιστικότητα.
«Νέες προτάσεις, νέοι ορίζοντες, νέα έργα, νέες προκλήσεις και εν τέλει νέο αφήγημα για την πόλη. Πορευόμαστε με τις καραμέλες του 1990, τα έργα του 1997 και τις θεωρίες του 2005, όταν ο κόσμος έχει αλλάξει. Δείτε πόσο άλλαξαν οι γείτονές μας, πόσο έχουν αλλάξει πόλεις με τα δικά μας μεγέθη σε αυτά τα 20 χρόνια. Απαιτείται ένα άλμα προς τα εμπρός, με σχέδιο, ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και συνέργειες».
- Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Φάνη Γρηγοριάδη.