Στη διαπίστωση ότι το εμβόλιο της Pfizer που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη BioNTech «φρενάρει» τόσο την εξάπλωση του κορονοϊού στους ηλικιωμένους όσο και τις εισαγωγές τους στο νοσοκομείο, κατέληξαν επιστήμονες από το Ισραήλ.
Σχεδόν έξι εβδομάδες αφότου ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα, το πιο προχωρημένο αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν μειωθεί σημαντικά και γρήγορα και τα κρούσματα και οι νοσηλείες.
Αυτό συνιστά την ισχυρότερη έως ένδειξη παγκοσμίως ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί μπορούν να περιορίσουν την πανδημία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, μέσα σε τρεις εβδομάδες στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών μειώθηκαν κατά 41% τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, κατά 31% οι νέες νοσηλείες και κατά 24% οι νοσηλείες όσων εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές από την Covid-19.
Από την άλλη, στους κάτω των 60 ετών (έχει εμβολιαστεί σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων αυτής της ηλιακής ομάδας) τα νέα κρούσματα εμφανίζουν πτώση 12% και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο 5%
«Βλέπουμε πρώιμα και πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ότι το εμβόλιο δουλεύει στον πληθυσμό», δήλωσε ο ιολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη.
Υπάρχει και σκεπτικισμός
Είναι πάντως δύσκολο για τους επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα σε ποιο ακριβώς ποσοστό η πτώση σε νέα κρούσματα και νοσηλείες οφείλεται στα εμβόλια, αφού παράλληλα η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιβάλει εθνικό lockdown.
Ο υπολογιστικός βιολόγος Έραν Σίγκαλ, του κορυφαίου ισραηλινού Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, που ανέλυσε τα στοιχεία για λογαριασμό της κυβέρνησης, εκτιμά ότι τα εμβόλια έχουν όντως συμβάλει στην μείωση των κρουσμάτων και νοσηλειών στους ηλικιωμένους, επειδή οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες και συνέβησαν πιο γρήγορα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που έχει εμβολιαστεί μαζικά. «Λέμε με επιφύλαξη ότι η μαγεία ξεκίνησε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, είναι ακόμη αδύνατο, σύμφωνα με τον πιο επιφυλακτικό Ντβιρ Άραν του ισραηλινού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion, να γίνει ακριβής εκτίμηση πόσο μεγάλη είναι η θετική επίπτωση.
Προειδοποιεί ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν «μαγική σφαίρα» και ότι μέχρι στιγμής –με το 40% περίπου του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί στο Ισραήλ– δεν φαίνονται ενδείξεις πως οι εμβολιασμένοι έχουν αρχίσει έμμεσα να προστατεύουν τους μη εμβολιασμένους.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα πιο μεταδοτική «βρετανική» μετάλλαξη έχει διαδοθεί ευρέως στο Ισραήλ και αποτελεί πλέον το 80% των δειγμάτων που ελέγχονται.
Από την άλλη, εμφανίστηκαν οι πρώτες δυσκολίες στο πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών, λόγω των ελλείψεων σε εμβόλια.