Σκαλισμένες στο βράχο, σε απρόσιτα σημεία που δεν τα… πιάνει το μάτι. Οι υπόσκαφες εκκλησίες δεν είναι κάτι το σπάνιο στην Καππαδοκία, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Τραπεζούντα του Πόντου, στη σημερινή Τουρκία.
Οι τουρκικές Αρχές, που τα τελευταία χρόνια επενδύουν στον θρησκευτικό τουρισμό, όχι μόνο με την αναστήλωση της Παναγίας Σουμελά αλλά και με άλλα ελληνικά μοναστήρια, τώρα στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε μια σπάνια εκκλησία στην ακτή του Εύξεινου Πόντου, στις εκβολές του ποταμού Φώλ’.
Περίπου 75 χλμ δυτικά της πόλης της Τραπεζούντας βρίσκεται η Βακφίκεμπιρ (Vakfıkebir). Είναι η δεύτερη κωμόπολη αναφοράς των ελληνόφωνων της Τόνιας, ενώ στα δυτικά της βρίσκεται το Ιερόν Άκρον (Yeros Burnu).
Κοντά σε αυτή βρίσκεται το χωριό Τσαμλίκ (Çamlık), η Πετρομήδα των Ελλήνων.
Η διώροφη εκκλησία είναι φτιαγμένη σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την παραλία, πάνω στο βράχο σε εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή.
Για δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της, τώρα όμως μπήκε στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων της Νομαρχίας Τραπεζούντας. Πρόσφατα την επισκέφθηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι που έκαναν μια εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
Οι αγιογραφίες είναι σε πολύ κακή κατάσταση, ωστόσο σύμφωνα με τοπικές πηγές ανάμεσά τους υπάρχουν και των Δώδεκα Αποστόλων.