Ημέρα αποφάσεων για την πανδημία η σημερινή, με την έκρηξη των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να στενεύει τα περιθώρια. Μπορεί χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Χαρδαλιάς να δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων», ωστόσο όλα θα κριθούν από τη σύσκεψη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων η οποία θα κάνει εισήγηση στην κυβέρνηση για τις «κόκκινες» περιοχές που όλο και αυξάνονται.
Η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι πιο επιβαρυμένοι νομοί.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν πάνω από τα μισά νέα κρούσματα του 24ωρου (τα 533 από τα 1.070), με το κέντρο της Αθήνας να είναι αυτή τη στιγμή το πιο επιβαρυμένο επιδημιολογικά.
Με δεδομένο ότι στην περιοχή που ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας η μείωση των επιτρεπόμενων ωρών κυκλοφορίας ουσιαστικά θα αυξήσει την κινητικότητα και το συνωστισμό, ιδίως στα μέσα μεταφοράς, το σενάριο που προκρίνεται για την Αττική είναι αυστηρότερο lockdown τα σαββατοκύριακα.
Έτσι, δεν είναι απίθανο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από αύριο και μεθαύριο να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι το Σάββατο θα «συμπαρασυρθεί» το ωράριο των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων.
Ένα ακόμα μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, αν και θεωρείται ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Επιπλέον, δεν θεωρείται απίθανο να περιοριστεί ξανά το λιανεμπόριο, ούτε να κλείσουν εκ νέου τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, σε μια προσπάθεια περιορισμού της κινητικότητας.
Μιλώντας χθες στο Mega η Νίκη Κεραμέως απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μαθητές στην τηλεκπαίδευση, ούτε καν στις «κόκκινες» περιοχές όπου τουλάχιστον και την άλλη εβδομάδα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά.
Εκτός από την Αττική, δύσκολη επιδημιολογικά είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα «κοκκινήσει». Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου είπε ότι η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50% και συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.
«Είμαστε σε ένα σημείο που χτυπάμε το “καμπανάκι” στη Θεσσαλονίκη. Είχε επιπεδωθεί η καμπύλη σε χαμηλά επίπεδα τον Ιανουάριο και τώρα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν αυτά τα χαμηλά επίπεδα», ανέφερε.
Τέλος, εκτός από το Δήμο Πατρέων, στις κόκκινες περιοχές του χάρτη αναμένεται να ενταχθεί ολόκληρη η Αχαΐα.