Διαλέξεις πανεπιστημιακού επιπέδου για το ευρύ κοινό. Αυτή η απλή ιδέα του Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου πίσω στο 1936, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται σε πιο συστηματική βάση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης από το 1939 μέχρι και τα τέλη του 1940, έδωσε το στίγμα των Πόντιων προσφύγων στην πόλη.
Οι σημαντικές προσωπικότητες της εποχής που ίδρυσαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, άλλωστε, προέβλεψαν στο καταστατικό ότι στόχος είναι «η υπηρέτηση του μορφωτικού και πνευματικού σκοπού».
Ο θεσμός του Λαϊκού Πανεπιστημίου, λοιπόν, επέστρεψε τον Οκτώβριο του 2020 σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, αυτές της πανδημίας, που κρατούν κλειστούς τους πολιτιστικούς συλλόγους. Έτσι, η υγειονομική κρίση έγινε ευκαιρία και μέσω διαδικτύου φτάνουν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που έχουν στον πυρήνα τους τους Πόντιους, την ιστορία και τον πολιτισμό τους.
Γενικός συντονιστής του προγράμματος είναι ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης, μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τρεις θεματικές ενότητες με δεκαπέντε διαλέξεις και δεκαεπτά ομιλητές. Ο περασμένος Οκτώβριος ήταν αφιερωμένος στην ιστορία, ο Δεκέμβριος στην ποντιακή διάλεκτο και Ιανουάριος στη λαογραφία.
Κατά μέσο όρο την κάθε διάλεξη παρακολούθησαν ζωντανά 442 άτομα, ενώ καθεμία παραμένει διαθέσιμη και στο YouTube, στο κανάλι ORASI TV.
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας του πολιτισμού –ήδη υπήρξαν οι πρώτες εισηγήσεις–, ο Μάρτιος της παιδείας, ο Απρίλιος της ιατρικής και ο Μάιος της Γενοκτονίας. Έτσι θα έχει ολοκληρωθεί ο ετήσιος κύκλος, με 31 διαλέξεις, κάθε Δευτέρα του μήνα.
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν αλλά απαιτείται κράτηση θέσης με e-mail στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 2310 277315. Στους συμμετέχοντες πριν από την έναρξη κάθε διάλεξης θα αποστέλλονται οδηγίες. Όσοι είχαν παρακολουθήσει ήδη κάποια θεματική ενότητα δεν χρειάζεται να επαναλάβουν τη διαδικασία.