Την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενημέρωσε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εμφανίστηκε φορώντας δύο μάσκες, μία χειρουργική και μία υφασμάτινη.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη του κορονοϊού, λέγοντας ότι αν επικρατήσει αυτό το στέλεχος, τότε στις αρχές Μαρτίου «μπορεί να έχουμε πρόβλημα».
Όπως είπε, οι μεταλλάξεις εντοπίζονται σε ποσοστό 40% των επιλεγμένων δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί και εκτίμησε ότι «θα επικρατήσουν παντού».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εξήγησε ότι «οι παραλλαγές», όπως είναι ο ορθός όρος για τις πολλαπλές μεταλλάξεις, προέκυψαν διότι ο ιός πιέστηκε και έπρεπε να βρει τρόπο να ξεφύγει. «Θα το κάνει πιθανώς και με τα εμβόλια» πρόσθεσε.
Αναλύοντας την πορεία της πανδημίας εστίασε στην Αττική, για την οποία είπε ότι υπάρχει ανησυχία και ότι θέλει προσοχή. «Δυστυχώς έχουμε μία αύξηση [σ.σ. κρουσμάτων], έχουμε την ίδια αγωνία που έχουν όλοι. Βλέπουμε και τις αντοχές του κόσμου που έχουν εξαντληθεί» είπε συγκεκριμένα για την Αθήνα.
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πάνω από τα 40 έτη και σε όλη την περιφέρεια Αττικής η τάση είναι αυξητική σε ποσοστό 78%. Τα ενεργά κρούσματα είναι λίγο λιγότερα από 4.000, και είναι «πάρα πολλά».
Ενδεικτικά, στον δυτικό τομέα τα ενεργά κρούσματα είναι 550, στη δυτική Αττική 194 με αυξητική τάση, ενώ προσοχή θέλει και η ανατολική Αττική που καταγράφει αύξηση 62% σε ενεργά κρούσματα. Στον Πειραιά καταγράφονται περίπου 500 ενεργά κρούσματα.
Επίσης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι ανησυχία υπάρχει και για την Εύβοια και για το Λασίθι. Σχετικά με την Πάτρα τόνισε ότι θέλει τη μέγιστη προσοχή, ενώ σχολιάζοντας τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στους υγειονομικούς σημείωσε ότι «κάποια κρούσματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».
Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ
Η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση επιβεβαιώνεται και από τα σημερινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, καθώς από τα 1.151 νέα κρούσματα τα 612 είναι στην Αττική.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 264 ασθενείς, εκ των οποίων το 86,6% έχει υποκείμενο νόσημα.
Επίσης, σε ένα 24ωρο ακόμα 27 άτομα υπέκυψαν στις επιπλοκές της Covid-19· από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα έχουν πεθάνει 5.878 άτομα.