Υπέρ της παράτασης της Συνθήκης New START για τον έλεγχο των εξοπλισμών ΗΠΑ-Ρωσίας, που λήγει στις 5 Φεβρουαρίου, τάσσονται οι δύο χώρες αλλά υπό προϋποθέσεις που θέτουν η μία στην άλλη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτείων στον ΟΗΕ στη Γενεύη, αρμόδιος για θέματα αφοπλισμού, Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης για θέματα αφοπλισμού, τόνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί πως η παράταση της Συνθήκης είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε σαφής εδώ και καιρό, λέγοντας ότι η συνθήκη New START είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η παράταση έχει ακόμη περισσότερο νόημα την στιγμή που οι σχέσεις με την Ρωσία δεν είναι σε καλή φάση», είπε ο Γουντ.
Ο Γουντ προσέθεσε ότι η σχεδιαζόμενη συνέχεια της συνθήκης START (Strategic Arms Reduction Treaty) συνιστά «την αρχή και όχι το τέλος των προσπαθειών για δέσμευση της Ρωσίας» μαζί με τους συμμάχους.
Από την πλευρά το ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ στην Γενεύη Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι και η Μόσχα επιθυμεί την παράταση της Συνθήκης. «Ο χρόνος που θα κερδηθεί με μια παράταση της συνθήκης New START θα επιτρέψει στην Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργασθούν σοβαρά για να δώσουν απαντήσει στα ερωτήματα που θα ανακύψουν στο πεδίο της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας» δήλωσε ο Γκατίλοφ κατά την διάρκεια της διάσκεψης.
Τι λέει το Κρεμλίνο
Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο επισημαίνει πως για να υπάρξει παράταση της συνθήκης, που παύει να ισχύει από τον επόμενο μήνα, απαιτούνται πραγματικά ενεργές προσπάθειες από ΗΠΑ και Ρωσία. Τη ρωσική θέση διατύπωσε εκ νέου χθες ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ στον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
«Το θέμα της παράτασης της New START αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά το κύριο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη των διμερών μας σχέσεων και πράγματι συζητήθηκε. Γίνονται ενεργές επαφές επειδή ο χρόνος που απομένει ως την εκπνοή της συνθήκης εξαντλείται. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται πραγματικά ενεργές επαφές και προσπάθειες ώστε να καταλήξουμε στο ζήτημα της παράτασης» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι η παράταση της συνθήκης «ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο χωρών, αλλά και όλου του κόσμου».