Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ΑstraZeneca για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Οι εξηγήσεις που έδωσε η φαρμακοβιομηχανία σχετικά με τη μείωση κατά 60% στις προγραμματισμένες παραδόσεις δεν έπεισαν τις Βρυξέλλες, που δηλώνουν αποφασισμένες να προσφύγουν νομικά, αφότου και η Pfizer ανακοίνωσε ότι και εκείνη μειώνει τις αποστολές.
Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ όταν συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο η αγορά τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων.
Με ανακοίνωσή της η εταιρεία δήλωσε ότι τελικά θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις 31 εκατ. εμβόλια μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αντί για 80 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία.
Ήδη οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές, κάτι που βρίσκει σύμφωνη τη Γερμανία. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο. Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου στους άνω των 65, με τον εκπρόσωπο της φαρμακοβιομηχανίας να διαψεύδει τα δημοσιεύματα. Ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε να σχολιάσει, τονίζοντας ότι αναμένει την έγκρισή του· αυτό θα είναι το τρίτο που εγκρίνεται, μετά τα σκευάσματα των Pfizer και Moderna.
Η AstraZeneca δεν έχει συμβόλαιο μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον περασμένο Μάιο, πολύ προτού οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν για την αγορά, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 300 εκατ. δόσεις και η Μεγάλη Βρετανία 100 εκατ. δόσεις.