Στην Κύπρο προκειμένου να αναλάβει πλήρως τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης το Φεβρουάριο στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, μέχρι πρότινος μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα υπήρξε αναφορά στο πού ακριβώς βρίσκεται το Κυπριακό μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Η άτυπη πενταμερής, όπως εξήγησε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, γίνεται προκειμένου να αποφασιστεί εάν και με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
«Δεν θα πρέπει να χάσουμε το μικρό έστω παράθυρο ευκαιρίας που μας παρουσιάζεται», πρόσθεσε.
Αφού έκανε λόγο για ακραίες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ερσίν Τατάρ, επέμεινε στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι θέση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη είναι η δημιουργία ενός είδους συνομοσπονδίας δύο ξεχωριστών κρατών με «κυριαρχική ισότητα». Αυτό, σύμφωνα με τον Κύπριο πρέσβη, οδηγεί στον έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εκτίμησε, όμως, ότι τώρα είναι δυνατό να υπάρξουν πιθανότητες προόδου στη Κυπριακό, εφόσον η Τουρκία «αναθεωρήσει και να επανεξετάσει τις επιθετικές της πολιτικές». Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην Άγκυρα από την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, τη σταδιακή ενδυνάμωση των μέτρων εναντίον της από την ΕΕ, τη δεινή οικονομική της θέση, τις ανακατατάξεις που δημιουργεί η αποκατάσταση των σχέσεων του Κατάρ με τους γείτονες του στην περιοχή του Κόλπου, και τις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
«Καταλαβαίνετε ότι η Τουρκία σταμάτησε να είναι ένας ισχυρός και απαραίτητος σύμμαχος στην περιοχή ενώ παράλληλα έχουμε υπό εξέλιξη συνεργασίες που μειώνουν την στρατηγική σημασία της στην παρούσα φάση», κατέληξε.