Θύματα γενοκτονίας γίνονται συχνά οι πρώιμοι στόχοι της ρητορικής του μίσους και της βίας, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος (9 Δεκεμβρίου).
«Η γενοκτονία είναι το πιο ειδεχθές έγκλημα, που περιλαμβάνει όλα όσα αγγίζει σε ένα τσουνάμι μίσους και καταστροφής. Είναι μια επίθεση στις πιο θεμελιώδεις κοινές αξίες μας», τονίζει.
Το μήνυμα που στέλνει είναι ότι παραμένει τόσο σημαντική όσο ποτέ η πρόληψη της γενοκτονίας και άλλων στυγερών εγκλημάτων, «εγκλήματα τα οποία δυστυχώς εξακολουθούν να διαπράττονται ατιμώρητα και χωρίς σημασία για την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής».
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η γενοκτονία σοκάρει τον κόσμο όταν συμβαίνει, αλλά ποτέ δεν διαπράττεται χωρίς σαφή και πολλαπλά προειδοποιητικά σημάδια.
«Τα θύματα είναι συχνά πρώιμοι στόχοι ρητορικής μίσους, διακρίσεων και βίας. Μία από τις εναπομένουσες προκλήσεις μας, 72 χρόνια μετά την έγκριση της Σύμβασης της Γενοκτονίας, είναι να αναγνωρίσουμε αμέσως και να ενεργήσουμε βάσει αυτών των προειδοποιητικών σημάτων», συμπληρώνει.
Τονίζει ότι η ρητορική μίσους είναι ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι και «πρέπει να πράξουμε περισσότερα για να την απορρίψουμε σε όλες τις μορφές της». Όπως επισημαίνει, αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι οι τεχνολογικές εταιρείες και οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν το ρόλο τους, ενώ και οι θρησκευτικοί ηγέτες και η κοινωνία των πολιτών διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο στην πρόληψη.
Παράλληλα, και οι κυβερνήσεις πρέπει να εγγυηθούν πολιτικό χώρο για τους θεσμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι υπερασπιστές να επιτελούν το ουσιαστικό έργο τους, και πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο.
«Για να αποτρέψουμε τη γενοκτονία, είναι επίσης σημαντικό να επιδιώξουμε αξιόπιστη και αποτελεσματική λογοδοσία. Η σχέση μεταξύ συστηματικής ατιμωρησίας και φρικαλέων εγκλημάτων είναι σαφής. Η απάντηση βρίσκεται σε αμερόληπτες έρευνες ακολουθούμενες από διώξεις. Σημαίνει επίσης πρόσβαση στη δικαιοσύνη και αποτελεσματικά ένδικα μέσα για τα θύματα. Αν και οι διαδικασίες λογοδοσίας αναγνωρίζουν τον πόνο και το θάρρος των θυμάτων, σπάνια αντιμετωπίζουν τις ψυχολογικές και υλικές ανάγκες τους. Τα θύματα έχουν δικαιώματα στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την αποζημίωση, και μια ολοκληρωμένη δέσμη εγγυήσεων μη επανάληψης», αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες.