Με καλές προθέσεις, αλλά με χαμηλές προσδοκίες λόγω των μηνυμάτων για ανοιχτή ατζέντα από την τουρκική πλευρά, προσέρχεται σήμερα η Ελλάδα στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, ο οποίος φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη.
Μετά από πέντε χρόνια απραξίας, oι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, διπλωμάτες Παύλος Αποστολίδης και Αλέξανδρος Κουγιού, θα καθίσουν απέναντι από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ και το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές.
Η Αθήνα, διά και του Νίκου Δένδια, έχει τονίσει ότι οι διερευνητικές είναι άτυπες συζητήσεις χωρίς δεσμευτική ισχύ. Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι ζήτημα των ενδεχομένων μελλοντικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα είναι μόνο η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
«Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επανέλαβε.
Από την άλλη πλευρά, στον απόηχο των ισχυρισμών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι «κακοί γείτονες θέλησαν να μας πάρουν το σπίτι», ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι προσδοκία είναι η Ελλάδα να σεβαστεί τα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες «που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις».
«Βόμβα» από τον Αντώνη Σαμαρά
Επιφυλάξεις για τις διερευνητικές και την προοπτική της Χάγης εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: «Με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο! Να σας το πω αλλιώς: Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις. Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος», είπε στην Καθημερινή της Κυριακής.
Για πρωθυπουργό υπό κηδεμονία, μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση κενό στρατηγικής. «Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα», ανακοίνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.
Οι «έντονες διαφωνίες» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής Παύλο Χρηστίδη, ο λόγος «που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Κυριακάτικη δημοκρατία κάνει λόγο για «μαγείρεμα» μοιρασιάς στο Αιγαίο και επισημαίνει: «Ούτε η προσφυγή στη Χάγη είναι λύση, αφού θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεων της».