Τη σκυτάλη από τη Γερμανία πήρε την Πρωτοχρονιά η Πορτογαλία, η οποία το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και η εμπορική συμφωνία για το Brexit που «έκλεισαν» το Δεκέμβριο θεωρούνται ως δώρο για τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, καθώς τώρα μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτά που είχε προγραμματίσει.
Στόχος της πορτογαλικής προεδρίας είναι να καταστήσει την ΕΕ πιο ανθεκτική απέναντι σε νέες κρίσεις αλλά και πιο πράσινη, πιο προηγμένη ψηφιακά και με μεγαλύτερο κοινωνικό προσανατολισμό.
Ένας επιπλέον στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης της στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε γρήγορα τόσο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αουγκούστο Σάντο Σίλβα. Βέβαια, η Πορτογαλία επείγεται και η ίδια να εκταμιεύσει τα 26 δισ. που της αναλογούν προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας – η ανεργία έχει αυξηθεί στο 9% και το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε στο 131% του ΑΕΠ.
«Όπως όλες οι μικρές χώρες, έτσι και η Πορτογαλία θέλει να χρησιμοποιήσει την προεδρία για να παρουσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη θετική εικόνα της και να τραβήξει την προσοχή», ανέφερε στη DW η Μόνικα Ντίας, πολιτική επιστήμονας από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιθανότητες δεν είναι κακές, μιας και οι μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες αντισταθμίζουν το πολιτικό βάρος που τους λείπει με διαπραγματευτικές δεξιότητες.
Η Πορτογαλία άλλωστε έχει παράδοση στους συμβιβασμούς και τις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τη Μόνικα Ντίας, το στοιχείο αυτό μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην προεδρία που θέτει ως στόχο την εμβάθυνση της κοινωνικής Ευρώπης με γνώμονα την αλληλεγγύη. «Χωρίς κοινωνική Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πράσινη ούτε ψηφιοποιημένη Ευρώπη. Τα θέματα αυτά συνδέονται στενά και δεν μπορούν να θεωρηθούν ξεχωριστά», τόνισε.
Τόνωση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας
Στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, ένας από τους στόχους της πορτογαλικής προεδρίας είναι η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ινδία. «Προκειμένου να πετύχουμε μια γεωπολιτική ισορροπία είναι σημαντικό να προωθήσουμε τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μας με την Ινδία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας.
Άλλωστε, ως αποικιοκρατική δύναμη, μέχρι τη δεκαετία του 1960 είχε υπό τον έλεγχό της την ομόσπονδη πολιτεία της Γκόα. Μέχρι σήμερα οι σχέσεις Πορτογαλίας και Ινδίας παραμένουν στενές.