Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.
Οι αμερικανικές Αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.
Η ομάδα των συνηγόρων του Τζούλιαν Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και ότι κινήθηκε κατά τη διάρκεια «μιας μοναδικής περιόδου στην ιστορία των ΗΠΑ», δηλαδή επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ.
Παράλληλα εκτίμησαν ότι τυχόν έκδοσή του στις ΗΠΑ θα αποτελέσει απειλή για το έργο των δημοσιογράφων.
Η δικαστής απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα των συνηγόρων, όμως επισήμανε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την έκδοσή του καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αυτοκτονήσει, και ζήτησε την απαλλαγή του. «Αντιμέτωπος με συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης […] εκτιμώ ότι οι διαδικασίες [σ.σ. που έχουν περιγράψει οι αμερικανικές Αρχές] δεν θα εμποδίσουν τον Ασάνζ να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει», τόνισε η Βανέσα Μπαρέιτσερ στην απόφασή της.
Άγνωστη η στάση Μπάιντεν
Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους περίπου 30 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να αγκαλιάζονται. Με σηκωμένη τη γροθιά φώναξαν «Απελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ» και «Κερδίσαμε!».
Μέσα στη δικαστική αίθουσα η δικηγόρος Στέλα Μόρις, με την οποία ο ιδρυτής του WikiLeaks απέκτησε δύο παιδιά όσο καιρό κρυβόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ξέσπασε σε κλάματα.
Πέρα από το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, η στάση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ παραμένει άγνωστη.
Οι αμερικανικές διώξεις εναντίον κινήθηκαν υπό την προεδρία Τραμπ, ενώ ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Τζο Μπάιντεν, είχε αποφύγει να πράξει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, πριν από δέκα χρόνια είχε συγκρίνει τον Τζούλιαν Ασάνζ με «έναν high tech τρομοκράτη».
- Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.