Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σκληροί δίσκοι που κατασχέθηκαν από τον 35χρονο υπάλληλο του προξενείου της Τουρκίας στη Ρόδο και τον 54χρονο μάγειρα, που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Ταυτόχρονα η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών κάνει φύλλο και φτερό τους λογαριασμούς που έχουν στα social media και στις εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, όπως και τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Επίσης, μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ελέγχονται οι επικοινωνίες και οι μεταξύ τους συνομιλίες.
Και οι δύο, που είναι μουσουλμάνοι της Θράκης, έχουν αφεθεί ελεύθεροι, με τον υπάλληλο του προξενείου να πρέπει να δώσει γραπτώς εξηγήσεις μέχρι την Παρασκευή.
Στόχος πλέον της έρευνας –με τη συμμετοχή και της ΕΥΠ– είναι να εντοπιστούν στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν νέα δεδομένα για τη δράση τους, αλλά και για το αν έχουν μπροστά τους ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.
Ο 54χρονος, που εργαζόταν σε πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο, ήταν ο πρώτος που κίνησε τις υποψίες και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Πληροφορίες της δημοκρατικής αναφέρουν ότι έχει καταγραφεί να μιλάει στο κινητό του την ώρα που δίπλα ήταν πολεμικά πλοία. Επίσης έχει καταγραφεί τον Οκτώβριο σε κεντρική καφετέρια της Ρόδου παρέα με τον 35χρονο, ενώ φέρεται να έχει επισκεφθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές το προξενείο.
Στην κατάθεσή του ο ναυτικός είπε ότι αυτό που του ζητήθηκε ήταν να σημειώνει τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων και τους αριθμούς τους, και όλες τις πληροφορίες να τις στέλνει μέσω της εφαρμογής what’s up.
Σε δύο ταξίδια που ακολούθησαν, όπως είπε, πράγματι έδωσε τόσο τις ακριβείς θέσεις πολεμικών πλοίων, όσο και τον αριθμό των στρατιωτών που μετέφερε η ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία εργαζόταν.
«Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο. Η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε. Μάλιστα μπορούσα με κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτούσα διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κρατούσα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ», φέρεται να κατέθεσε.