Την ανάγκη να καθορίσουμε την «κοινωνική φούσκα» μας, δηλαδή μια μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε παρέα φέτος, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας,
«Τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί απλά έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά», είπε χαρακτηριστικά.
Η Β. Παπαευαγγέλου τόνισε την αίσθηση όλων όσοι παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας για τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Έχουμε πλέον εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων», ανέφερε.
Μιλώντας για όσα ακούγονται περί παρενεργειών του εμβολίου κατά της Covid-19, σημείωσε ότι η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος. Από τις συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες, η πιο συχνή ήταν η κόπωση, η κεφαλαλγία και σπανιότερα ο πυρετός. «Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών. Και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οι χρονίως πάσχοντες, δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες», συμπλήρωσε.
Έγκυες και παιδιά
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας είπε ότι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Όμως έτυχε και 12 γυναίκες, ενώ ήταν έγκυες, δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν. «Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι η εγκυμοσύνη τους προχωράει κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα», υπογράμμισε. Αναφορικά με τα παιδιά, είπε ότι έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών, «αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την ομάδα αυτή πληθυσμού».
Για τα σχολεία. η Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι «στόχος μας είναι στις 7 Ιανουαρίου να γυρίσουν όλα τα παιδιά στα θρανία τους» και ότι αυτήν τη στιγμή «δεν υπάρχουν σκέψεις για διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες».
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. Ωστόσο, επισήμανε παράλληλα ότι αυτά τα σημεία βελτίωσης «δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη».
Εμβόλιο από Johnson & Johnson
Στο μέτωπο των εμβολίων, ο Γκ. Μαγιορκίνης είπε πως η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να έχει αποτελέσματα από την κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου, οπότε προβλέπει να προσπαθήσει να πάρει έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο μίας δόσης, που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και 3 μήνες, εξήγησε ο καθηγητής και χτύπησε για ακόμα μια φορά το καμπανάκι αναφορικά με «τον μεγάλο κίνδυνο και το μεγάλο στοίχημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες, και αυτό είναι η συνάντηση με άτομα άλλου νοικοκυριού στα πλαίσια εορταστικής ατμόσφαιρας».