Τις κατηγορίες για κατασκοπεία που τον βαρύνουν φέρεται να αποδέχθηκε ο 54χρονος μάγειρας σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο, και ο οποίος συνελήφθη έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή και της ΕΥΠ. Τα στοιχεία, άλλωστε, σε βάρος του φέρονται να είναι αδιάσειστα, μιας και ήταν υπό παρακολούθηση από τον Αύγουστο. Παράλληλα, όπως λένε οι πληροφορίες, στην κατάθεσή του έδωσε και λεπτομέρειες για το πώς γνώρισε τον 35χρονο γενικό γραμματέα του προξενείου της Τουρκίας, ο οποίος επίσης συνελήφθη.
Όπως είπε, συναντήθηκαν πρώτη φορά σε κοινωνική εκδήλωση στη Ρόδο, παρουσία και άλλων ατόμων από την Κομοτηνή.
Ο 54χρονος ναυτικός φέρεται να έδωσε λεπτομέρειες για τη στρατολόγησή του. Ρόλος του ήταν να φωτογραφίζει τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο αλλά και να δίνει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
Ακόμα ισχυρίστηκε ότι ήταν αφελής και πως δεν είχε καταλάβει τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα των εξυπηρετήσεων που έκανε, και πρόσθεσε ότι δεν δέχθηκε ποτέ αμοιβή για τις «υπηρεσίες» του. Όταν άρχισε να αποφεύγει τον 35χρονο, εκείνος φέρεται να έγινε πιεστικός απέναντί του.
Να σημειωθεί ότι οι Αρχές έχουν καταγράψει κινήσεις και επαφές των δύο ανδρών σε κεντρική καφετέρια της Ρόδου, αλλά και επισκέψεις του ναυτικού σε διάφορα «ευαίσθητα» σημεία.
Παλιός… γνώριμος ο γραμματέας του προξενείου
Σε ό,τι αφορά τον 35χρονο, που υπηρετεί σε καίρια θέση στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν. Σύμφωνα με τη Δημοκρατική στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις υπολογιστές και οκτώ τηλέφωνα.
Στο προανακριτικό στάδιο ο 35χρονος, που δεν έχει διπλωματική ασυλία, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε.
Πληροφορίες της εφημερίδας της Ρόδου αναφέρουν ότι συνόδευε τον πρόξενο της Τουρκίας σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε δημοσιευθεί ένα ρεπορτάζ για το θόρυβο που είχε ξεσπάσει στους κύκλους των μουσουλμάνων του νησιού εξαιτίας της είδησης ότι ο 35χρονος θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία του σωματείου «Αδελφοσύνη» του πολιτιστικού συλλόγου της μουσουλμανικής κοινότητας.
Το θέμα συζητιόταν έντονα καθώς οι κινήσεις του συγκεκριμένου ανθρώπου είχαν φτάσει τον Φεβρουάριο του 2017 στη Βουλή, μετά από ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου. Ο βουλευτής ρωτούσε για μια ανάρτηση υπέρ της ανεξαρτησίας της Δυτικής Θράκης στο προφίλ που έχει στο Facebook ο υπάλληλος του προξενείου, ο οποίος έχει μεγαλώσει σε μικτό χωριό χριστιανών και μουσουλμάνων και έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.