Η λαγομηλιά ή ρούσκος (Ruscus aculeatus) ή «κρυφός έρωτας» είναι ένας αειθαλής θάμνος πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία, ευρέως διαδεδομένος στο Ιράν, τη Μεσόγειο και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να σημειώσουμε πως ονομάζεται κρυφός έρωτας γιατί βγάζει τα άνθη του πίσω από τα φύλλα του, τα οποία και δίνουν στη συνέχεια κατακκόκινους σφαιρικούς καρπούς.
Το θάμνο αυτόν τον συναντάμε σε ορεινές, πετρώδεις περιοχές της Κρήτης και γενικότερα της Μεσογείου, και παρότι όμορφος, ειδικά όταν φέρει τους κατακόκκινους καρπούς του επάνω, δεν είναι εύκολο να τον ακουμπήσουμε γιατί τα φύλλα του πληγώνουν τα χέρια.
Επιστημονικές έρευνες στη σύγχρονη εποχή έδειξαν ότι το εκχύλισμα ρούσκου θα μπορούσε να προκαλέσει αγγειοσύσπαση, συνεπώς είναι χρήσιμο για τις ασθένειες του κυκλοφορικού.
Ο ρούσκος περιέχει γλυκοζίτες, φλαβονοειδή και σαπωνίνες, την νεορουσκογενίνη και την ρουσκογενίνη, ουσίες που αποτελούν το ενεργό συστατικό σε πολλά προϊόντα και τοπικές θεραπευτικές αλοιφές για φλεβίτιδα και αιμορροΐδες.
Αλλά και σε μορφή αφεψήματος λέγεται πως επιδρά θετικά στους κιρσούς, στις φλεβίτιδες και τις αιμορροΐδες. Η ρίζα του μάλιστα συνιστάται ως διουρητική, αντιπυρετική, αγγειοσυσταλτική και καθαρτική. Επιπλέον, έχει αποσυμφορητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αφήσουν απαθή την κοσμετολογία που χρησιμοποιεί το εκχύλισμά του σε σειρά καλλυντικών κρεμών για την καταπολέμηση των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια, αλλά και σε προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας.
Τέλος, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή και το έκζεμα.
Τι είναι το ου και το γκι
Το ου και το γκι είναι δύο πολύ ιδιαίτερα φυτά εξαιρετικής ομορφιάς που συμβολίζουν την καλή τύχη. Τα επιλέγουμε για να στολίζουμε τα σπίτια μας τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και να μεταδώσουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης.
Συχνά τα προμηθευόμαστε από ανθοπωλεία και φυτώρια, αν και μπορούμε να τα αναζητήσουμε και στην ύπαιθρο.
Το ου, ή αλλιώς Ίληξ, είναι θάμνος που ξεχωρίζει για τους κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς του που ξεπροβάλλουν μέσα από τα γυαλιστερά δερματώδη κι ενίοτε αγκαθωτά φύλλα του. Στη χώρα μας το ου είναι γνωστό με τη λαϊκή ονομασία αρκουδοπούρναρο, αλλά και ως ελαιόπρινο ή λιόπρινο.
Κάποιοι μύθοι υποστηρίζουν ότι το ου φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα αγκαθωτά φύλλα του αλλά και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύριά του. Σε κάθε περίπτωση, έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη γιορτή αγάπης στον κόσμο, τα Χριστούγεννα, και αποτελεί αγαπημένο στολίδι την εορταστική περίοδο.
Το φυτό γκι ή ιξός επιβιώνει παρασιτικά σε πολλά είδη δένδρων και ξεχωρίζει για τους μικρούς διαφανείς στρογγυλούς καρπούς του που μοιάζουν με μαργαριτοφόρα όστρακα του βυθού των θαλασσών.
____
Υ.Γ. Ευχαριστώ τον φίλο κηποτέχνη Νίκο Θυμάκη για τις χρήσιμες διευκρινίσεις του για να αντιληφθώ τι είναι τα «κόκκινα» και σε τι διαφέρουν από τα «ου».
- Πηγή: facebook / Christos Plengas.