Πόση κλασική ομορφιά χωράει η οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού; Χάρη στη νέα ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης, πολλή. Το γνωστό πολιτιστικό ίδρυμα μας προσκαλεί –πίσω από τις κλειστές λόγω lockdown πόρτες του– σε μια online περιήγηση στα εκθέματά του και σε μια βόλτα στον μαγικό κόσμο της τέχνης,
Οι Καρυάτιδες, η εξαίσια «Κόρη του Αντήνορα», το εντυπωσιακό «Παιδί του Κριτίου», o μοναδικός «Μοσχοφόρος», το ανάγλυφο «Σκεπτομένη Αθηνά» καθώς και πολλά φημισμένα αντικείμενα του μουσείου, όπως τμήματα από τη ζωφόρο και τις μετόπες του Παρθενώνα, αποκαλύπτονται μέσα από την ολοκαίνουρια κοιτίδα πολιτισμού που αναδύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, ως μέρος του προγράμματος «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης».
Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα theacropolismuseum.gr ο χρήστης ενημερώνεται για τους εκθεσιακούς χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος, τις περιοδικές παρουσιάσεις αλλά και όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται εκεί, χωρίς να λείπουν φυσικά και οι χρηστικές πληροφορίες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν οι «πρωταγωνιστές» του, τα ίδια τα εκθέματα, μιας και είναι η πρώτη φορά που τα έργα τέχνης του Μουσείου Ακρόπολης είναι προσβάσιμα στο παγκόσμιο κοινό. Στα 2.156 έργα που περιλαμβάνονται σήμερα στον ιστότοπο θα προστεθούν σταδιακά και αυτά που φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες.
Όλα τους συνοδεύονται από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι, βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο.
Όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Νότιας Μετόπης 1 του Παρθενώνα η οποία απεικονίζει ένα Κένταυρο να σφίγγει τον λαιμό ενός Λαπίθη. Το έκθεμα, εκτός από την περιγραφή και την εκτενή βιβλιογραφία του, συνοδεύεται και από βίντεο που δείχνει τη διαδικασία της μεταφοράς του από το μνημείο της Ακρόπολης το 2012 και τη μετέπειτα συντήρηση του.
Η διαδικτυακή εξερεύνηση όμως κρύβει και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις. Όπως το άγαλμα του «κυνηγετικού σκύλου», έργο της αρχαϊκής εποχής που βρέθηκε στα βόρεια του Παρθενώνα, και μοιάζει έτοιμο να χιμήξει σε όποιον το πλησιάσει, ή το καθηλωτικό τμήμα προσώπου που βρέθηκε τοποθετημένο σε πεσσό το 1867, στην περιοχή του ιερού του Ασκληπιού. Στα ένθετα μάτια του θα δει κανείς τους διαφορετικούς λίθους που έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ στα φρύδια και στο εσωτερικό των βλεφάρων σώζονται ακόμη ίχνη κόκκινου χρώματος.
Για τις ανάγκες του νέου ψηφιακού κόσμου της Ακρόπολης αρχεία και φωτογραφίες ψηφιοποιήθηκαν και καταχωρίστηκαν. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως 500 εκθέματα φωτογραφήθηκαν από όλες τις όψεις ενώ 60 εξ αυτών σαρώθηκαν με τη μέθοδο της ψηφιακής φωτογραμμετρίας.
Για τους μικρούς φίλους του Μουσείου δημιουργήθηκε μία ειδική ιστοσελίδα, το acropolismuseumkids.gr. Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και τα προσκαλεί να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του πολιτιστικού ιδρύματος διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως το καινούριο site διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά και εξασφαλίζει την πρόσβαση στους επισκέπτες με αχρωματοψία, αλλά και άτομα με μειωμένη όραση.
Γιώτα Βαζούρα