Το πράσινο φως προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η κολχικίνη, αυτό το φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών ασθενών με Covid-19 και στην Ελλάδα έδωσε η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης το απόγευμα του Σαββάτου.
Για την απόφαση ελήφθη υπόψη μεγάλη καναδική μελέτη, σε συνέχεια της πρώτης δημοσιευμένης τυχαιοποιημένης μελέτης με τη συμμετοχή 16 κέντρων στην Ελλάδα και την επιστημονική συμβολή πανεπιστημίων από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Έτσι, η κολχικίνη θα συνταγογραφείται σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης θα είναι θεραπεία εκλογής για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.
Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.
Η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς Covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, κατά 25% τη νοσηλεία και κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθνικός συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής Καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.
Η αντιφλεγμονώδης δράση του συγκεκριμένου καρδιολογικού χαπιού ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Είναι ασφαλές, φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο και οι καρδιολόγοι το χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια, μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα.