Ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη έχουν τη Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες διακόπηκαν το Μάρτιο του 2016 με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. Η ελληνική διπλωματία έχει διαμηνύσει ότι προσέρχεται «καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις αλλά και άτυπες συζητήσεις που δεν έχουν δεσμευτική ισχύ.
Σε συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι στην ατζέντα δεν περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας.
Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ανέφερε ότι ζήτημα των ενδεχομένων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά, διά και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να συνομιλήσει με ανοιχτή ατζέντα.
«Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επανέλαβε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διερευνητικές επαφές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση. Σχετικά με την πιθανότητα μίας συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, ανέφερε: «Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει σε μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική».
Για την πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο ανέφερε ότι είναι μια συλλογική πράξη ιστορικής σημασίας, και πρόσθεσε ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η τεχνική επεξεργασία για την επέκταση των χωρικών υδάτων και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.
«Διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, όταν κριθεί σκόπιμο», εξήγησε ο Νίκος Δένδιας.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση από γερμανικής πλευράς να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να λάβει απόφαση για το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας από ευρωπαϊκές χώρες, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Συμμαχίας εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες, «άρα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας».