Με συγκεκριμένη ατζέντα που δεν μπορεί να αλλάξει και εφόσον υπάρχει ειλικρινής βούληση και εποικοδομητική διάθεση η Ελλάδα προτίθεται να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Τουρκία, σε ένα νέο γύρο διερευνητικών επαφών. «Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφ. Καθημερινή.
Προβληματισμό προκαλεί όμως το ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών».
«Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς», εξήγησε.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του Ελληνικού Κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».
«Εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή».
Όσον αφορά δε το Κυπριακό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τονίζει ότι δε μπορεί να είναι αισιόδοξος, καθώς «η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον τουρκο-κύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική».
Πάντως επισημαίνει ότι η Αθήνα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Λευκωσία, θα συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη εφόσον τη συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και υπενθυμίζει ότι η θέση μας «είναι γνωστή και σταθερή, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου».