Μεταναστευτικό, πανδημία και ελληνοτουρκικά ήταν κάποια από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα, μετά τη συνάντησή τους στο πρωθυπουργικό Μέγαρο στη Λισαβόνα.
Το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ο Αντόνιο Κόστα αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στο μεταναστευτικό. «Για εμάς είναι σημαντική αρχή ότι η ευθύνη της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ευθύνη συγκεκριμένων κρατών αλλά ανήκει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το βάρος δεν μπορεί να πέφτει μόνο στις χώρες που γεωγραφικά είναι χώρες υποδοχής», υπογράμμισε αναφέροντας πως αποτελεί τιμή για την Πορτογαλία που η Ναυτική της Αστυνομία έσωσε 7.000 ανθρώπους στη θάλασσα, στα σύνορα με την Τουρκία. «Είναι καθήκον μας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη κατόπιν εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε στο προσεχές Συμβούλιο του Μαρτίου να υπάρχει πλήρες κείμενο για τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης. «Ελπίζουμε σε γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος της να αλλάξει πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος και για τις ελληνοτουρκικές και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», δήλωσε σημειώνοντας ότι αναμένουμε την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών από εκεί που σταμάτησαν το 2016 για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών.
Δήλωσε επίσης ότι πληροφορήθηκε τις σημερινές σχετικές δηλώσεις του Μεβλουτ Τσαβούσογλου. «Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. Αυτό δεν έχει γίνει. Όταν με το καλό γίνει θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε, θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», τόνισε.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αλληλεγγύη της χώρας του και της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι καθαρή, υπογραμμίζοντας πως η εδαφική ακεραιότητα δεν μπορεί να απειληθεί.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα «να βρούμε με την Τουρκία ένα άλλο επίπεδο σχέσεων».
Τα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας
Σε ό,τι αφορά την πανδημία ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουμε στην Ελλάδα να ανοίξουμε περισσότερους τομείς, δηλώνοντας ότι θα λαμβάνονται αποφάσεις με βάση τα δεδομένα και πως «έτσι θα πάει αυτή η υπόθεση μέχρι να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς» σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού από Απρίλιο-Μάιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι κάθε χώρα έχει τη δίκη της στρατηγική εμβολιασμού και πως «εμείς έχουμε κάνει πρόοδο και θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από αυτά που χρειαζόμαστε». Τόνισε μάλιστα ότι είναι ευρωπαϊκή επιτυχία η συμφωνία να αγοράσουν εμβόλια όλες οι χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις δυσκολίες.
«Η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι να πάμε μπροστά με την εκστρατεία του εμβολιασμού», δήλωσε και ο Αντόνιο Κόστα εκφράζοντας την ελπίδα να πάει πιο γρήγορα η παραγωγή των εμβολίων.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στη χώρα του θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα μέτρα πολύ κοντά σε αυτά που είχαν ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο.