«Η βασιλόπιτα της Αγιάσου είναι μια πολύ πρωτότυπη πίτα σε τέλεια αναλογία αλμυρού-γλυκού, με πολύ όμορφη ιστορία» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ζαχαροπλάστρια Δήμητρα Σουσαμλή, μιλώντας για το σήμα κατατεθέν της Πρωτοχρονιάς στο ορεινό χωριό της Λέσβου. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα διατροφικά επιτεύγματα της περιοχής, με καταγωγή που μπορεί να αναζητηθεί στη Μικρά Ασία.
Η αγιασώτικια βασιλόπιτα είναι ένα γλυκό με 50 χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο, πορτοκάλι και λάδι.
Ανάμεσά τους βρίσκεται ξερή αγιασώτικη μυζήθρα με ζάχαρη και 15 γλυκά μυρωδικά: πιπερόριζα, κακουλές, κανέλα, γαρίφαλο και πολλά άλλα υπάρχουν μέσα στην πρωτότυπη αυτή πίτα.
«Αφού απλώσουμε το ανοιγμένο φύλλο, προσθέτουμε πάνω του ένα μίγμα ξερής μυζήθρας τριμμένης, ζάχαρης και δεκατριών μυρωδικών» αναφέρει η Δήμητρα Σουσαμλή, εξηγώντας τη διαδικασία που επαναλαμβάνεται 50 φορές!
Χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ώρες προετοιμασίας και πέντε με οκτώ ώρες ψησίματος. Στο παρελθόν καταναλωνόταν και την περίοδο μετά τις γιορτές, και ιδίως κατά το μάζεμα της ελιάς, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής αξίας της και της δυνατότητας να διατηρηθεί για μεγάλα διαστήματα εκτός ψυγείου.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.