Κρασί, ξίδι, τυροκομικά προϊόντα (κυρίως κασέρι), αλλά και ελιές και λάδι από την Κεντρική Μακεδονία πρόκειται να ταξιδέψουν στα βάθη της Ασίας, και συγκεκριμένα στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να εντυπωσιάσουν την ασιατική αγορά τροφίμων και να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτήν. Ήδη ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για συμμετοχή στις αποστολές που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ExperienceEU.
Το έργο του συντονισμού των παραγωγών ανέλαβε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της Κώστας Κιλτίδης, «το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από την οινοποιία, την οξοποιία, τους παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων αλλά και απ’ όσους ασχολούνται με την ελιά και το λάδι».
Ενδιαφέρον και για τους χυμούς φρούτων, τις κομπόστες, το γιαούρτι
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στις αποστολές και όσων ασχολούνται με τη χυμοποιία. «Το κεράσι της Έδεσσας, για παράδειγμα, έχει ένα πολύ μεγάλο βάθος παραγωγής, δεδομένου ότι καλλιεργείται σε εκτάσεις 60.000 στρεμμάτων. Επίσης στη λίστα των προϊόντων που θα προωθηθούν στην ασιατική αγορά θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η κομπόστα του ροδάκινου που ενδιαφέρει τις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας» τονίζει.
Θέση στα προϊόντα που θα προβληθούν στην ασιατική αγορά διεκδικεί και το γιαούρτι της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς σύμφωνα με τον Κώστα Κιλτίδη η παρουσία δυνατών μεταποιητικών εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Σε κάθε περίπτωση, εξετάζονται ζητήματα όπως η δυνατότητα κάλυψης της ενδεχόμενης ζήτησης αλλά και η αντοχή των τροφίμων που θα χρειαστεί να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στον προορισμό τους.
«Στο πλαίσιο του προγράμματος που θα υλοποιήσουμε με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών της Μαδρίτης και με το Διατροφικό Επιμελητήριο της Μπρατισλάβας θα γίνουν επαφές και συζητήσεις ενώ θα υπάρξουν και επισκέψεις ομάδων δημοσιογράφων σε τρίτες χώρες, προκειμένου να γίνουν γνωστά και στις ενδιαφερόμενες περιοχές τα προϊόντα που θα προκριθούν μετά από την έρευνα που θα γίνει στην Κεντρική Μακεδονία», πρόσθεσε.
Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα «άντεξαν» στην πανδημία
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα «δυνατά χαρτιά» της Κεντρικής Μακεδονίας είναι τα τυροκομικά προϊόντα –και κυρίως το κασέρι για την παραγωγή του οποίου απαιτούνται μεγάλες ποσότητες γάλακτος–, το λάδι, η ελιά, το κρασί και το ξίδι.
Δεν παραλείπει, άλλωστε, να αναφέρει ότι οι κλάδοι των γαλακτοκομικών και των τυροκομικών προϊόντων όχι μόνο κατάφεραν να αντέξουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πέτυχαν ακόμη και μεγέθυνση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων.
Στον αντίποδα, υπήρξε συρρίκνωση στην οινοποιία, αλλά και στο λάδι και στην ελιά. «Αυτό είναι που διακηρύττουμε: ότι ο γεωργοδιατροφικός τομέας από τη φύση του αποδεικνύει πως μπορεί να αντέξει σε πολεμικές καταστάσεις, όπως η πανδημία που βιώνουμε, αλλά και να μεγεθυνθεί λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας συγκεκριμένων προϊόντων για την ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού», εξηγεί ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.
- Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.