Ο Γιούρι Κοτσερίδης, μια σημαντική προσωπικότητα της περιοχής του Κουμπάν, έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιανουαρίου 2021, όπως αναφέρει το pontoshistory.blogspot.com. Ο Έλληνας ιστορικός αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο (στη ρωσική γλώσσα) αφιερωμένο στην ιστορία των συμπατριωτών του με καταγωγή από τον μαρτυρικό Πόντο.
Ο Γιούρι Κοτσερίδης (του Δημητρίου) γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1951 στην πόλη Παυλοντάρ της Σοβιετικής Δημοκρατίας Καζαχστάν, όπου το 1942 εξορίστηκαν οι γονείς του. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στον τόπο της εξορίας και μετά το σχολείο και το στρατό γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειάς του, την περιοχή Κουμπάν, στα ρωσικά παράλια του Εύξεινου Πόντου. Εκεί το 1978 αποφοίτησε από την ιστορική σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της πόλης Κρασνοντάρ.
Περισσότερα από τα (19) βιβλία που έχει συγγράψει, φέρουν τίτλους σχετικούς με την ιστορία των Ελλήνων της περιοχής και του τόπου που έγινε γι’ αυτούς δεύτερη πατρίδα: Ιστορία του χωριού Μερτσάνσκογιε (2003), Έλληνες στην ιστορία της περιοχής Κουμπάν (2011), Πόλη Κριμσκ και η περιοχή της (2013), Στις μάχες του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου: Ρωσία, Κουμπάν, περιοχή του Κρίμσκ (2014), Ο πόλεμος στη γη των ηρώων (2015), Ιστορία του χούτορ Νοβοουκράγινσκι και των περιχώρων (2018) κ.ά.
Βιβλία του Γιούρι Κοτσερίδη είχαν συμπεριληφθεί και σε άρθρα του συμπατριώτη του ιστορικού Βασίλη Τσενκελίδη, και ιδιαίτερα στο επιστημονικό άρθρο του στη ρωσική γλώσσα με τον τίτλο Οι Έλληνες του Κουμπάν και της Παρευξείνιας περιοχής στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου 1918-1920 (2018).