Αλλαγές στις Πανελλαδικές καθώς και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα από τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και το οποίο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.
Η πρώτη αλλαγή αφορά στην καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όχι με απόλυτο αριθμό, αλλά ορισμένη από το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.
Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Αυτό θα ισχύσει από τις φετινές Πανελλαδικές, με τα τμήματα να αποκτούν τη δυνατότητα επιλογής συντελεστών βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Η δεύτερη αλλαγή, που θα ισχύσει από το 2022, αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών στο μηχανογραφικό, το οποίο θα συμπληρώνεται σε δύο φάσεις. Στην α’ φάση οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων, ο οποίος θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ.
Στη β’ φάση θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.
Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα τετραετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των τεσσάρων ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).
Τι αλλάζει σε σχέση με το ακαδημαϊκό περιβάλλον
Ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο των φοιτητών στα πανεπιστημιακά κτήρια, σύσταση δομών ασφαλείας, δημιουργία ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και ενίσχυση των διατάξεων του Πειθαρχικού Δικαίου περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Για την ΟΠΠΙ προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση, η οποία θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη.
Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει όπλα.
Ως προς το Πειθαρχικό Δίκαιο, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων μέχρι και αξιόποινες πράξεις, ενώ θα προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.
- Δείτε εδώ την παρουσίαση του νομοσχεδίου από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.